Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

HAPPY B-DAY PETE WYLIE

   Στη σημερινή εκπομπή στον Up 'n' Loud (16.00-17.00) θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τραγούδια από το δίσκο-ορόσημο 'The Number Of The Beast' των Iron Maiden, τους Anthrax σε συνεργασία με τον Angelo Badalamenti, τους Foghat από τα 70's, τους Easybeats από τα 60's, τους U2, The Bongos, Τhe Mo-Dettes, The Members από τη δεκαετία του '80, PJ Harvey από τα 90's, να θυμηθούμε τον Dan Hartman και να ευχηθούμε χρόνια πολλά στον Pete Wylie, ακούγοντας τραγούδια από τους Wah!



   Ονομάζεται Peter James Wylie και γεννήθηκε στο Liverpool, σαν σήμερα, το 1958. Σε ηλικία 19 ετών, το 1977, δημιούργησε μαζί με τον Ian McCulloch (αργότερα Echo & The Bunnymen) και τον Julian Cope (αργότερα Teardrop Explodes) το συγκρότημα The Crucial Three. Οι ισχυρές προσωπικότητες των μελών τους, όμως, εμπόδισαν το group να προχωρήσει και οι Crucial Three διέλυσαν μετά από λίγους μήνες. Τότε προσπάθησε να φτιάξει ένα νέο σχήμα έχοντας παρέα τον Cope και τον Pete Burns (αργότερα Dead Or Alive), όμως ούτε αυτή η προσπάθεια απέδωσε καρπούς.
   Στα τέλη της χρονιάς εκείνης, μπήκε στους Spitfire Boys, αλλά κι εκεί δεν είχε τύχη! Από τις αρχές του 1978 και μέχρι τα μέσα του 1979, ο Wylie προσπαθούσε να φτιάξει το δικό του συγκρότημα, έχοντας σαν συνεργάτες μουσικούς όπως οι Ian Broudie (αργότερα Lightning Seeds) και Paul Rutherford (αργότερα Frankie Goes To Hollywood). Τελικά, κατάφερε με άλλη παρέα, να δημιουργήσει τους Wah! Heat...
   To 1980 κυκλοφόρησαν τα πρώτα singles του σχήματος 'Better Scream/Hey Disco Joe' και 'Seven Minutes To Midnight/Don't Step On The Cracks', με το δεύτερο να παίρνει εξαιρετικές κριτικές σε όλα, σχεδόν, τα βρετανικά μουσικά έντυπα. Ακολούθησαν, το 1981, το πολύ καλό 'Forget The Dawn/The Checkmate Syndrome' και, λίγους μήνες μετά, το πρώτο τους άλμπουμ 'Νaa=Poo: The Art Of Bluff' σαν Wah! To 1982, το τραγούδι 'The Story Of The Blues' γίνεται μεγάλη επιτυχία (UK No.3 hit single). Το επόμενο single του συγκροτήματος, όμως, ('Hope') δεν θα κάνει επιτυχία. Το semi-bootleg album'Τhe Maverick Years 1980-81', που κυκλοφόρησε σαν ανεξάρτητη παραγωγή, καθώς και η αποτυχία του 'Hope', θα ενοχλήσουν την WΕΑ Records κι αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα, ο Wylie να χάσει τη δισκογραφική του στέγη.
   O Pete Wylie, δεν θα πτοηθεί όμως. Επανέρχεται δυναμικά, το 1984, σαν The Mighty Wah! και γνωρίζει επιτυχία με το τραγούδι 'Come Back (The Story Of The Reds)' (UK No.20 hit single) και τον εξαιρετικό δίσκο 'A Word To The Wise Guy' που κυκλοφόρησε από την Beggars Banquet. Ο John Peel του BBC διαλέγει το 'Come Back' σαν το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς εκείνης!
   Δύο χρόνια αργότερα, ο Wylie διαλύει το συγκρότημα και ηχογραφεί μόνος του το 'Sinful!' (UK No.13 hit single) και το δίσκο με τον ίδιο τίτλο (σε νέα εταιρία δίσκων). Στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας, θα συνεργαστεί με τους Τhe Farm και τους Justified Ancients Of Mu Mu (αργότερα The KLF), ενώ ένα σοβαρό ατύχημα που του συνέβη το 1991, θα τον κρατήσει μακριά από τη μουσική για αρκετό καιρό. Λίγο πριν το ατύχημα, είχε βγει στην αγορά ο πολύ καλός (αλλά εμπορικά αποτυχημένος) δίσκος 'Infamy!... Or How I Didn't Get Where I Am Today'.
   O συνθέτης, θα επανέλθει το 2000 (σαν Mighty Wah!) με έναν ακόμη πολύ καλό δίσκο που είχε ονομάσει 'Songs Of Strength And Heartbreak'. Από εκεί, το τραγούδι 'Heart As Big As Liverpool' θα γίνει ένα από τα αγαπημένα των οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Liverpool F.C. και θα ακούγεται πολύ συχνά στο Anfield σε αγώνες της ομάδας! Με αφορμή αυτό το γεγονός, αλλά και τη δηλωμένη συμπαράστασή του στην Liverpool F.C., o Wylie θα είναι ένας από τους καλλιτέχνες που έπαιξαν ζωντανά στον τελικό του Champions League μεταξύ της Liverpool και της Milan στην Κων/πολη, αλλά θα εμφανιστεί το 2008 και στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων Liverpool: European City of Culture. Πρόσφατα, έγραψε μουσική για τα soundtracks των ταινιών 'I'm A Juvenile Deliquent-Jail Me!' (Alex Cox) και 'Under The Mud' (του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Solon Papadopoulos).



Pete Wylie's best moments:
1. Wah! Heat - 'Seven Minutes To Midnight'
2. The Mighty Wah! - 'Come Back (The Story Of The Reds)'
3. Wah! Heat - 'Hey Disco Joe'
4. Wah! - 'Forget The Dawn'
5. Wah! - 'The Story Of The Blues'
6. Wah! - 'Sleep (A Lullaby For Josie)
7. The Mighty Wah! - 'Weekends'
8. The Mighty Wah! - 'In The Bleak/Body 'n' Soul/Midwinter'
9. Pete Wylie & Wah! The Mongrel - 'The Kerry Baby'
10. Wah! - 'Hope (I Wish You'd Believe Me)'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου