Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

A YEAR WITHOUT GARY MOORE

   Καλή εβδομάδα σε όλους! Υπομονή, το κρύο έφυγε και ήρθαν οι βροχές αλλά, που θα πάει... θα φύγουν και αυτές! Σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio θα ακούσουμε μουσική και τραγούδια από τους Squeeze, The Only Ones, The Pretenders, Siouxsie & The Banshees, The Wasps, Devo, Selecter, Cowboys International, Chrome, Brian James, Falco, Fabian, The Beach Boys, Bob Marley & The Wailers, Guns 'n' Roses, Gary Moore...


  
   Πέρασε ένας χρόνος από τη μέρα που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο Gary Moore. Κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης με χιλιάδες φίλους στη χώρα μας, που, οι περισσότεροι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80.
   Είχε γεννηθεί στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας το 1952 και ήρθε σε επαφή με την κιθάρα μόλις 8 ετών. Στα 15 του χρόνια, ήταν ήδη ένας ολοκληρωμένος κιθαρίστας και προσπαθούσε να διαμορφώσει τον δικό του ήχο μέσα από τη μουσική των Αlbert King, John Mayall, Jimi Hendrix. Πολύ αγαπημένοι του καλλιτέχνες, ήταν επίσης οι Elvis Presley, The Beatles, The Shadows, όμως ο μέντοράς του ήταν ο Peter Green που όταν τον γνώρισε (στο Δουβλίνο το 1968) τον βοήθησε τα μέγιστα στο να τελειοποιήσει την τεχνική του.
  Το πρώτο group στο οποίο συμμετείχε ήταν οι Skid Row. Συμμετείχε στους δίσκους τους 'Skid' (1970) και '34 Hours' (1971) ενώ όταν ήταν στο συγκρότημα γνώρισε και τον Phil Lynnott με τον οποίο συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια. Το 1973 κυκλοφόρησε τον πρώτο του solo δίσκο που είχε τίτλο 'Grinding Stone' και την επόμενη χρονιά έπαιξε κιθάρα στο τραγούδι 'Still In Love With You' των Thin Lizzy. Mε τους Thin Lizzy θα παίξει και μέσα στα επόμενα χρόνια σε κάποια από τα τραγούδια τους, ενώ θα είναι ο κιθαρίστας τους στην ηχογράφηση του άλμπουμ 'Black Rose: A Rock Legend' το 1979. Tην ίδια χρονιά, το 'Parisienne Walkaways', ένα τραγούδι από το δεύτερο προσωπικό του δίσκο ('Back On The Streets' του 1978), θα τον βάλει στο βρετανικό top-10 σε συνεργασία με τον Phil Lynnott.
   Aπό το 1976 και μέχρι το 1978, o Gary Moore ήταν μέλος και των Colloseum II, παίζοντας κιθάρα σε τέσσερις δίσκους τους ενώ στα early 80's ήταν ο κιθαρίστας σε δύο δίσκους του Greg Lake. To 1980 σε συνεργασία με μουσικούς που ήταν μέλη των Captain Beyond και Elf κυκλοφόρησε ένα δίσκο σαν G-Force. Aκολούθησε το 'Corridors Of Power' το 1982 και το 'Dirty Fingers' που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 1984. Εκεί ο Gary Moore ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.
   Στη συνέχεια, κάνει μια στροφή προς το heavy metal και ηχογραφεί τον δίσκο 'Victims Of The Future' ενώ το 1985 θα κυκλοφορήσει το 'Run For Cover', με το οποίο θα γίνει πολύ γνωστός στην Ευρώπη και θα κάνει μεγάλες επιτυχίες στην Αγγλία τα 'Empty Rooms' (UK No.20 hit single) και 'Out In The Fields' (UK No.5 hit single σε συνεργασία με τον Phil Lynnott). Oι επιτυχίες θα συνεχιστούν και με το άλμπουμ 'Wild Frontier' (1987) που βγάζει το 'Over The Hills And Faraway' (UK No.20 hit single) ενώ ακούγεται πολύ και η διασκευή στο 'Friday On My Mind' των Easybeats. Το επόμενο του άλμπουμ ('After The War') θα έχει, όπως και το 'Wild Frontier', πολλές αναφορές στην κέλτικη μουσική παράδοση, αλλά με το 'Still Got The Blues' του 1990, ο Μοοre θα κάνει μια στροφή και θα βαδίσει στο δρόμο των blues για τις επόμενες κυκλοφορίες του. Εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, θα ακουστούν στο ραδιόφωνο και τα 'Walking By Myself' και 'Oh Pretty Woman' ενώ στο δίσκο παίζουν μαζί του οι Albert King και Albert Collins.
   To 1992 έρχεται το άλμπουμ 'After Hours' και το 1995 το 'Blues For Greeny' που είναι ένας φόρος τιμής στον 'ήρωά' του, Peter Green. Το '94 θα συνεργαστεί με τον Jack Bruce και τον Ginger Baker και θα βγάλουν στην αγορά ένα άλμπουμ σαν BBM. Kατόπιν ηχογραφεί δύο μέτριους δίσκους και επανέρχεται δυναμικά το 2001 με το άλμπουμ 'Back To The Blues'. Ακολουθούν τα 'Scars' (2002), 'Power Of The Blues' (2004), 'Old New Ballads Blues' (2006) και το 'Close As You Get' (2007) σε συνεργασία με τον Brian Downey, με τον οποίο ήταν φίλοι από τους Thin Lizzy. O τελευταίος δίσκος που ηχογράφησε βγήκε το 2008 και είχε τίτλο 'Bad For You Baby'.
   Ο Gary Moore ανέπτυξε και καθιέρωσε έναν πολύ χαρακτηριστικό, δικό του τρόπο παιξίματος της κιθάρας, έχοντας στον ήχο του στοιχεία blues και rock, κάτι που άρεσε σε πολλούς φίλους της rock και του heavy metal. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στους fan του hard rock, ενώ οι πολλές συνεργασίες που έκανε με πολύ σημαντικά ονόματα, τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες των τελευταίων ετών. Ονόματα όπως οι Joe Bonamassa, Slash, Zakk Wylde, Kirk Hammett του χρωστάνε πολλά...



Gary Moore's best moments:
1. 'Parisienne Walkaways'
2. 'Over The Hills And Far Away'
3. 'Victims Of The Future'
4. 'Out In The Fields'
5. 'Still Got The Blues'
6. 'Wild Frontier'
7. 'Oh Pretty Woman'
8. 'Empty Rooms'
9. 'Spanish Guitar'
10. 'The Loner'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου