Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

HAPPY B-DAY PETER HOOK

   Το Σάββατο 11 Φλεβάρη πέθανε η pop τραγουδίστρια Whitney Houston. Την επόμενη μέρα, 12 Φλεβάρη πέθανε ο Έλληνας εργαζόμενος. Από αυτούς που προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν εδώ και χρόνια. Κυβέρνηση τραπεζικών υπαλλήλων και χαρτογιακάδες της Ευρωπαικής Σπείρας. Η Whitney, μάλλον έφυγε λόγω κάποιας επιπλοκής που προέκυψε από τα προβλήματα που είχε με τη χρήση ναρκωτικών, αν και, μέχρι στιγμής, τίποτε δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, με πωλήσεις που ξεπερνούσαν τους 170 εκατομμύρια δίσκους και είχε μια από τις πιό δυνατές φωνές στη showbiz. To τραγούδι της από την ταινία 'The Bodyguard' που είχε τίτλο 'I Will Always Love You' (Dolly Parton η πρώτη ερμηνεία το 1974), είναι το πιό επιτυχημένο όλων των εποχών, από γυναίκα τραγουδίστρια. Θα την θυμούνται σίγουρα, όσοι την αγάπησαν για τη φωνή της και τη γλυκιά της παρουσία. Ο Έλληνας εργαζόμενος, από την άλλη, δεν ήταν τόσο επιτυχημένος. Μάλλον απέτυχε σε όλα όσα προσπάθησε να κατακτήσει. Ίσως να μην μπορέσει να προσπαθήσει ξανά...



   O Peter Hook γεννήθηκε στο Salford του Lancashire στις 13 Φλεβάρη του 1956. Το επίθετο της μητέρας του ήταν Αcton και του πατέρα του Woodhead. Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε το 1962 τον Ernest Hook και ο Peter, αποφάσισε να κρατήσει αυτό το όνομα.
   Ήταν ιδρυτικό μέλος των Warzaw το 1976, μαζί με τους Ian Curtis, Bernard Sumner και Stephen Morris. Οι Warzaw πολύ σύντομα έγιναν Joy Division και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Hook υπήρξε ο μπασίστας του συγκροτήματος από το ξεκίνημά τους και μέχρι το τέλος, λίγο μετά την αυτοκτονία του τραγουδιστή Ian Curtis, το Μάη του 1980. Μαζί τους ηχογράφησε δύο μεγάλους δίσκους ('Unknown Pleasures' και 'Closer'), έξι singles κι ένα extended play, συμετέχοντας στις συνθέσεις όλων των τραγουδιών.
   Συνέχισε με τα εναπομείναντα μέλη των Joy Division, σχηματίζοντας τους New Order, με την προσθήκη της Gillian Gilbert στα keyboards. Προχωρώντας το new wave της εποχής μερικά βήματα μπροστά με την προσθήκη ηλεκτρονικών ήχων, οι New Order έγιναν ένα από τα πλεόν επιδραστικά σχήματα για τις μετέπειτα γενιές μουσικών. Το υπερ-επιτυχημένο 'Blue Monday' του 1983 (είναι μέχρι και σήμερα το 12' maxi single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής) είναι χαρακτηριστικό της διάθεσης του group, μια μίξη alternative rock και dance μουσικής, που για την εποχή εκείνη, ήταν κάτι τολμηρό και πρωτοποριακό.
   Mε τους New Order, o Ηοοk ηχογράφησε οκτώ studio και τρία live albums και μια μεγάλη σειρά από singles και maxi singles, έχοντας και πάλι, όπως και στους Joy Division, συμμετοχή και στη σύνθεση των τραγουδιών. Το 2006 πήρε την απόφαση να αποχωρήσει απ' το συγκρότημα, το οποίο συνεχίζει πλέον χωρίς αυτόν.
   Η παρουσία του Peter Hook στα μουσικά πράγματα, όμως, δεν περιορίστηκε στους Joy Division και τους New Order. Ανήσυχος και με διάθεση επικοινωνιακή, συνεργάστηκε, κατά καιρούς, με άλλους μουσικούς για να δημιουργήσει νέα σχήματα, ή να συμμετέχει απλά, σε ηχογραφήσεις άλλων καλλιτεχνών. Το 1984 ήταν παρών στην ηχογράφηση του single 'Telstar' (διασκευή της επιτυχίας των Tornados από το 1962) των Ad Infinitum, οι οποίοι ήταν μέλη των Stockholm Monsters, συν τη σύζυγο του Tony Wilson, τότε manager της Factory Records.
   Στα τέλη των 80's έκανε την παραγωγή σε κυκλοφορίες των Inspiral Carpets και Stone Roses και δημιούργησε τους Revenge, μαζί με τον τραγουδιστή Dave Hicks. Κυκλοφόρησαν το δίσκο 'One True Passion' (1990) και το EP 'Gun World Porn' την επόμενη χρονιά. Το 1995 έκανε περιοδεία με τους Durutti Column και στη συνέχεια έφτιαξε τους Monaco μαζί με τον David Potts, ο οποίος ήταν για λίγο και στους Revenge. To άλμπουμ 'Music For Pleasure' του 1997 ήταν αρκετά επιτυχημένο, βγάζοντας μάλιστα και τις επιτυχίες 'What Do You Want From Me?' και 'Sweet Lips' (UK No.11 και UK No.18 hit single αντίστοιχα), αλλά η συνέχεια με το 'Monaco' του 2000, δεν ήταν το ίδιο καλή.
   Το 2003, ο Hook συνεργάστηκε με το ηλεκτρονικό σχήμα Hybrid, για το δίσκο τους 'Morning Sci-Fi' και, σαν μέλος των Hybrid, ακούγεται σε δύο από τα τραγούδια του άλμπουμ 'Ultra Payloaded' (2007) του σχήματος Satellite Party του Perry Farrell (γνωστός από τους Jane's Addiction). To 2008 έδωσε μερικές συναυλίες με τους θρυλικούς Section 25 (από την εποχή του new wave) και την επόμενη χρονιά, συμμετείχε σε δίσκο των Crystal Method ('Divided By Night').
   To 2010 δημιούργησε τους Freebass μαζί με τους Andy Rourke (The Smiths) και Mani (The Stone Roses). Ηχογράφησαν το καλό άλμπουμ 'Ιt's A Beautiful Life' και, παράλληλα, ο Hook κυκλοφόρησε δύο extended plays με το όνομα Man Ray, με τη βοήθεια του Phil Murphy, που παίζει keyboards στους Freebase. Πρόσφατα, μαζί με ένα σχήμα που ονόμασε The Light, πέρασε και από την Θεσσαλονίκη, δίνοντας μια συναυλία με τραγούδια των Joy Division, στα πλαίσια μιας περιοδείας, που ξεκίνησε έχοντας σαν αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από το χαμό του Ian Curtis. Ο Peter Hook, όμως, είχε επισκεφθεί ξανά την πόλη, αφού είχε εμφανιστεί σαν DJ (Art House) σε δύο, μάλιστα, διαφορετικές χρονικές περιόδους. Τότε είχα και την ευκαιρία να τον συναντήσω και να μιλήσουμε.
   Πέρα από τη συμμετοχή του σε μερικά από τα επιδραστικότερα συγκροτήματα των τελευταίων ετών, ο Peter Hook έχει αφήσει και το προσωπικό του στίγμα στη μουσική, λόγω του ξεχωριστού τρόπου που παίζει το μπάσο με την baritone guitar χορδή. Επηρεάστηκε από τον Simon Gallup των Cure αλλά και από τον πολύ κακό ενισχυτή που είχε στο ξεκίνημά της καριέρας του, που τον ανάγκαζε να παίζει έτσι για να ακούγεται στις πρόβες, μια που, η κιθάρα του Sumner τον υπερκάλυπτε!
   Το 'Sunrise' που παίζουν ζωντανά οι New Order στο clip που ακολουθεί είναι από εμφάνισή τους στην Ιαπωνία το 1985.


Peter Hook's best moments:
1. Joy Division - 'Decades'
2. New Order - 'Sunrise'
3. Revenge - '7 Reasons'
4. Monaco - 'Sweet Lips'
5. Hybrid feat. Peter Hook - 'True To Form'
6. Freebass - 'The God Machine'
7. A Certain Ratio feat. Peter Hook - 'Heart And Soul'
8. Ad Infinitum - 'Telstar'
9. Warzaw - 'At A Later Date'
10. The Crystal Method feat. Peter Hook - 'Dirty Thirty'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου