Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

GREAT WHITE: The Station Nightclub Fire

  Καλή εβδομάδα για όλους εύχομαι. Σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio θα ακούσουμε μουσική από τους Buffy Sainte-Marie, Steely Dan, J Geils Band, The Police, Thievery Corporation, Malcolm X, Rihanna, Peter Godwin, Depeche Mode, Ian Brown, Stray Cats, The Cramps, Kraut, Nirvana και τους Great White, οι οποίοι δυστυχώς, σαν σήμερα είχαν βιώσει τη χειρότερη νύχτα της καριέρας τους...   Oι Great White είναι ένα hard rock σχήμα που δημιουργήθηκε στο Los Angeles CA το 1978 και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο στα τέλη των 80's και στα πρώτα χρόνια των 90's. Tα 00's δεν ήταν και η καλύτερη εποχη γι' αυτούς αλλά ένα περιέργο παιχνίδι της τύχης τους έφερε ξανά στην επικαιρότητα στις 20 Φεβρουαρίου το 2003...
   Το βράδυ εκείνο, οι Great White είχαν προγραμματίσει μια εμφάνιση στο club 'The Station', στη μικρή πόλη West Warwick της πολιτείας Rhode Island. Λίγα λεπτά μετά τις 23.00 το συγκρότημα ανέβηκε στη σκηνή και ξεκίνησε να παίζει το τραγούδι 'Desert Moon'. Για να κάνει πιό εντυπωσιακή την παρουσία του το group, ο manager τους, Daniel Biechele, πυροδότησε κάποια πυροτεχνήματα τα οποία ήταν έτοιμα για χρήση σε βάσεις που υπήρχαν πάνω στη σκηνή. Κάτι όμως δεν πήγε καλά...
   Σε κάτι παραπάνω από 5 λεπτά, το club είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Η φωτιά ξεκίνησε από τα πυροτεχνήματα και έκαψε τη σκηνή σε λιγότερο από ένα λεπτό ενώ εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα παντού. Αν και υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις έξοδοι κινδύνου, σχεδόν όλοι όσοι ήταν μέσα στο club, έτρεξαν να φύγουν από την κεντρική είσοδο/έξοδο, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στο στενό σημείο εξόδου. Από τους 462 ανθρώπους που ήταν μέσα στο 'The Station', οι 100 έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από τους μισούς τραυματίστηκαν ή έπαθαν πολύ σοβαρά εγκαύματα. Ένα από τα θύματα, ήταν και ο κιθαρίστας των Great White, Ty Longley.
   Λίγες μέρες μετά το τραγικό αυτό περιστατικό, ο κυβερνήτης της πολιτείας απαγόρευσε τη χρήση πυροτεχνημάτων σε χώρους κάτω των 300 θεατών. Λίγους μήνες μετά, οι Great White βγήκαν σε περιοδεία για να μαζέψουν χρήματα για τις οικογένειες των θυμάτων. Δεν έπαιξαν ποτέ ξανά το 'Desert Moon'. O manager τους, Biechele, ήταν σε κατάσταση νευρικού κλονισμού και ανέλαβε όλη την ευθύνη για το γεγονός, αν και, στην πραγματικότητα, δεν έφταιγε. Έμεινε έγκλειστος στη φυλακή για 3 χρόνια περιμένοντας τη δική. Καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση, αλλά απελευθερώθηκε το 2008, έχοντας τη συμπαράσταση πολλών μελών από τις οικογένειες των θυμάτων, που δεν πίστεψαν ποτέ ότι ήταν αυτός ο υπεύθυνος της τραγωδίας. Κάποια χρόνια στη φυλακή πέρασαν και οι δύο ιδιοκτήτες του club.
   Eκεί που κάποτε υπήρχε το 'The Station' σήμερα υπάρχουν μονάχα σταυροί για να θυμούνται όλοι την αποφράδα εκείνη ημέρα...Great White's best moments:
1. 'Rock Me'
2. 'Save Your Love'
3. 'Once Bitten Twice Shy'
4. 'Desert Moon'
5. 'House Of Broken Love'
6. 'Stick It'
7. 'The Angel Song'
8. 'Big Goodbye'
9. 'Sail Away'
10. 'Mista Bone'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου