Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

LET IT SNOW! LET IT SNOW! LET IT SNOW!

   Σήμερα μια ξεχωριστή εκπομπή από τις 16.00 έως τις 17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio με τραγούδια που έχουν στον τίτλο τους τη λέξη 'snow' (χιόνι). Εδώ και μέρες χιονίζει συνεχώς στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, οπότε είναι προφανές από που προέκυψε η ιδέα για τη συγκεκριμένη εκπομπή...



   Κατά καιρούς έχουν γραφτεί, από διάφορους καλλιτέχνες, αρκετά τραγούδια που είναι εμπνευσμένα από τα καιρικά φαινόμενα. Η βροχή, η ζέστη, το κρύο, το χιόνι, έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς. Το χιόνι, αλλά και τα τραγούδια που το έχουν σαν θέμα, έχουν συνδιαστεί, τις περισσότερες φορές, με την εποχή των Χριστουγέννων, όμως δεν είναι πάντα έτσι.
   Ένα από τα πιό γνωστά και επιτυχημένα τραγούδια που αναφέρουν το χιόνι, είναι αναμφισβήτητα το 'Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!' που τραγούδησε ο Vaughan Monroe το 1946. Λέγεται ότι γράφτηκε σε μια από τις πιό ζεστές μέρες όλων των εποχών για την Αμερική! Το τραγούδι, έχει συσχετιστεί με τις ημέρες των εορτών λόγω του Dean Martin (υπάρχει στο 'The Dean Martin Christmas Album' του 1966), όμως στην πραγματικότητα, είναι απλά ένα ερωτικό τραγούδι.
   Άλλα γνωστά, 'χιονισμένα' τραγούδια είναι το 'Drive In Snow' του Eddie Cochran από το 1957, το 'Snow Coach' του Russ Conway από το 1959, το υπέροχο 'Don't Eat The Yellow Snow' του Frank Zappa από τον δίσκο του 'Apostrophe', το πολύ όμορφο 'Sometimes It Snows In April' από το 'Parade' του Prince και το πιό πρόσφατο 'Snow (Hey Oh)' των Red Hot Chili Peppers.
   Πρόσφατα είναι, επίσης, τα 'Snow In California' των Stills από τον Καναδά και το 'Castles In The Snow' του Twin Shadow. Aς μην ξεχνάμε, ότι λίγους μήνες πριν, η αγαπημένη Kate Bush κυκλοφόρησε ολόκληρο άλμπουμ που έχει σαν θέμα το χιόνι, με τίτλο '50 Words For Snow'. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τους Εσκιμώους, οι οποίοι έχουν, όντως, περίπου 50 λέξεις για να περιγράψουν το χιόνι!
   H Regina Spektor έχει ερμηνεύσει ένα πολύ ωραίο τραγούδι με τίτλο '20 Years Of Snow' και οι Glasvegas έχουν γράψει το 'A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)'. Στη δεύτερη πλευρά του single τους 'Just Like Heaven', οι Cure έχουν ένα τραγούδι με τίτλο 'Snow In Summer'. Το χιόνι έχει δώσει αφορμή για να γράψουν τραγούδια ακόμη και οι punk rockers Mekons ('Snow' το 1980) ενώ και οι 'σκληροί' Burning Brides έχουν τραγούδι με τίτλο 'Arctic Snow'.
   Θυμόμαστε επίσης, το 'Snowbird' της Anne Murray αλλά και τα πιό πρόσφατα, 'The Snowball Effect' (1993) του υπέροχου Barry Adamson και 'Silent Snow' του Parov Stelar (2009). Ο κατάλογος είναι μεγάλος και θα πρέπει να σταματήσω την παράθεση τίτλων και καλλιτεχνών κάπου εδώ γιατί πιό κάτω θα βρείτε μια λίστα με μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί με αφορμή ένα χιονισμένο τοπίο ή έστω, κάποιες νιφάδες χιονιού...



Best 'snowy' moments:
1. Nick Cave & The Bad Seeds - 'Fifteen Feet Of Pure White Snow'
2. Modern English - 'After The Snow'
3. Craig Armstrong - 'Snow'
4. The Cribs - 'Last Year's Snow'
5. Black Mountain - 'Heart Of Snow'
6. The Sisters Of Mercy - 'Driven Like The Snow'
7. Black Sabbath - 'Snowblind'
8. Kate Bush - '50 Words For Snow'
9. Miss B Haven - 'Making Love In The Snow'
10. My Bloody Valentine - 'Soft As Snow'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου