Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

EYELESS IN GAZA: PHOTOGRAPHS AS MEMORIES

   Στη σημερινή εκπομπή (όπως κάθε μέρα από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ακούσουμε τους Status Quo και Foghat από το χώρο του hard rock, τον funky-soul μουσικό Κing Curtis, τον πολύ καλό crooner Matt Monro, punk rock από τους Court Martial, Chaos UK, The Boys, νεο-ψυχεδέλεια με τους Plan 9, electropop με τους Bronski Beat και new wave από τους Blondie, Iggy Pop, The Units, Talking Heads και Eyeless In Gaza...



   Το περίεργο όνομά τους, το πήραν από το ομώνυμο βιβλίο του Aldous Huxley που είχε κυκλοφορήσει το 1936. Έχοντας σαν βάση τους το μικρό Nuneaton του Warwickshire, οι Eyeless In Gaza πήραν σάρκα και οστά το 1980, όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν, ο στιχουργός και τραγουδιστής Martyn Bates και ο άπειρος πολυοργανίστας Peter Becker.
   Το γεγονός ότι δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στη μουσική, δεν τους εμπόδισε να ξεκινήσουν το συγκρότημα. Σαν σήμερα, το 1981, μάλιστα, έφτασε στα δισκοπωλεία και το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ. Είχε τίτλο 'Photographs As Memories' και ένα εξώφυλλο που πολύ δύσκολα μπορούσε κάποιος να ξεχάσει, αν το είχε δει έστω και μια φορά. Είχαν προηγηθεί τα extended play 'Kodak Ghosts Run Amok' (1980), 'Invisibility' (1981) και 'Others' (1981).
   Κανένα post punk συγκρότημα της εποχής δεν έμοιαζε με τους Eyeless In Gaza. Μοναδικοί στο είδος τους και όσον αφορά τον ιδιοσυγκρασιακό τους ήχο αλλά και στα φωνητικά, μια που, ο Bates είχε έναν πολύ ακραίο και αντισυμβατικό τρόπο ερμηνείας.
   Ο ήχος του 'Photographs As Memories' σου ξυπνά αναμνήσεις μιας γλυκιάς ζωής που δεν έζησες, παρά μόνο στα όνειρα σου. Είναι το γλυκύτερο πρωινό ξύπνημα της ζωής σου. Είναι οι στιγμές που δεν χόρτασες παρέα με τον εαυτό σου. Είναι ο έρωτας που δεν έρχεται ποτέ, η προσδοκία του μοναδικού, του αξεπέραστου. Είναι ο γκρίζος ουρανός και η αναμονή τη στιγμή εκείνη που μέσα από τα σύννεφα φαίνεται μια ηλιαχτίδα. Είναι το τοπίο του εξώφυλλου του δίσκου, αλλά σε σκούρο φόντο. Κομψότητα και ρομαντισμός μαζί.
   Τι κάθομαι και γράφω; ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΥΤΟN ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ;



Eyeless In Gaza's 'Photographs As Memories' tracklist:
1. 'Seven Years'
2. 'Fixation'
3. 'Looking Daggers'
4. 'From A To B'
5. 'Clear Cut Apparently'
6. 'Speech Rapid Fire'
7. 'John Of Patmos'
8. 'Knives Replace Air'
9. 'Faceless'
10. 'In Your Painting'
11. 'A Keepsake'
12. 'Whitewash'
13. 'No Noise'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου