Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

HAPPY B-DAY DAVID SYLVIAN

   Σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio μουσική και τραγούδια από τους Sex Pistols, The Clash, John Cooper Clarke, The Shapes, Alternative TV, Wire, The Skids, Meantime, Elvis Costello & The Attractions, The Sisters Of Mercy, Rococode, Howard Jones, Johnny Winter, The Go Go's, David Sylvian...



   To κανονικό του όνομα είναι David Alan Batt και έχει γεννηθεί στο Beckenham του Kent σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου το 1958. Δεν κατάφερε (και μάλλον δεν ήθελε) να γίνει ποτέ super star και να έχει μεγάλες επιτυχίες στα charts, αλλά από το 1974 που ξεκίνησε την καριέρα του σαν μουσικός, και μέχρι σήμερα, έχει πάρα πολλούς φίλους και θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παρουσία του και η δουλειά του στο χώρο της μουσικής έχει, κατά καιρούς, εκθειαστεί από τους αρθρογράφους και τους κριτικούς των μουσικών εντύπων, ενώ συγκαταλέγεται μέσα στους κορυφαίους συνθέτες των τελευταίων 50 χρόνων, έχοντας ένα δικό του, ιδιαίτερο στυλ και μια πολύ χαρακτηριστική, βαθειά φωνή.
   Το 1974 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Japan, μαζί με τον αδελφό του Steve Jensen, τον μπασίστα Mick Karn και τους Rob Dean και Richard Barbieri. Οι πρώτες τους κυκλοφορίες στα 70's ήταν κοντά στο glam rock των Νew York Dolls και David Bowie, όμως στη συνέχεια οι Japan άλλαξαν μουσική κατεύθυνση και προσέγγισαν το art rock των Roxy Music, έχοντας όμως επιρροές από τους Velvet Underground και το new wave της εποχής. Oι δίσκοι τους 'Quiet Life' (1979), 'Gentlemen Take Polaroids' (1980), 'Tin Drum' (1981) και το ζωντανά ηχογραφημένο 'Oil On Canvas' (που κυκλοφόρησε κάποιους μήνες μετά τη διάλυσή τους, το 1983) είναι από τα καλύτερα δείγματα της εποχής που η μουσική άλλαζε από το κιθαριστικό punk rock στο ηλεκτρονικό new wave. Οι Japan διέλυσαν μέσα σε ένα κλίμα από καλλιτεχνικές, αλλά και προσωπικές διαμάχες. Ένας από τους σοβαρότερους λόγους, ήταν η φωτογράφος Yuka Fujii, πρώην ερωμένη του Mick Karn, με την οποία ξεκίνησε να έχει σχέση ο Sylvian. Πολλοί πιστεύουν, ότι αυτή η γυναίκα ήταν που άνοιξε νέους ορίζοντες για τον Sylvian μετά τη διάλυση του συγκροτήματος και τον βοήθησε στο να δημιουργήσει τον δικό του ήχο στα early 80's, φέρνοντας τον σε επαφή με την jazz και την avant garde σκηνή.
   Το 1982 ο Sylvian κυκλοφόρησε το single 'Bamboo Houses/Bamboo Music' σε συνεργασία με τον Ryuichi Sakamoto των Yellow Magic Orchestra. Μαζί του ηχογράφησε το 1983 και το θέμα της ταινίας 'Merry Christmas Mr.Lawrence' που είχε σαν πρωταγωνιστή τον David Bowie. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε και ο πρώτος του μεγάλος δίσκος, το υπέροχο 'Brilliant Trees', για το οποίο συνεργάστηκε με τον Holger Czukay των Can και μερικούς ακόμη σπουδαίους μουσικούς. Ακολούθησε το επίσης υπέροχο 'Gone To Earth' (1986), με τη συμμετοχή των Robert Fripp (King Crimson) και Bill Nelson (Be-Bop Deluxe, Red Noise) και το 1987 έβγαλε το καταπληκτικό 'Secrets Of The Beehive', βγαίνοντας για πρώτη φορά σε περιοδεία, μετά τους Japan.
   Στη συνέχεια στράφηκε σε πιο avant garde ηχογραφήσεις ('Plight And Premonition' το 1988 και 'Flux And Mutability' το 1989) σε συνεργασία και με επιπλέον μέλη των Can. Από το 1990 και μετά, μάλιστα, συμμετείχε σε εκδηλώσεις και events με γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία σε συνδιασμό με μουσική. Το 1990 επανασυνδέθηκε με τους υπόλοιπους Japan και κυκλοφόρησαν ένα πολύ καλό άλμπουμ σαν Rain Tree Crow. To 1992 παντρεύτηκε την γραφίστρια Ingrid Chavez και την επόμενη χρονιά ηχογράφησε το 'Τhe First Day' μαζί με τον Robert Fripp. Με τον Fripp συνεργάστηκε επίσης, για το δίσκο 'Damage' και για κάποια happenings που έγιναν στο Tokyo.
   Πέρασαν αρκετά χρόνια για να επανέλθει με καινούργιο δίσκο. Ήταν 1999 όταν βγήκε στην αγορά το εξαιρετικό 'Dead Bees On A Cake' με συμμετοχές από Talvin Singh, Kevin Wheeler, Bill Frisell. Κατόπιν, έφυγε από το δυναμικό της Virgin και άρχισε να κυκλοφορεί τους δίσκους του στη δική του εταιρία, που ονόμασε Shamadhi Sound. To 2003 έκανε το δίσκο 'Blemish' με τη βοήθεια του Christian Fennesz, ενώ το 2009 μας χάρισε το άλμπουμ 'Manafon'. To 2011 ο τελευταίος του δίσκος ξανακυκλοφόρησε με την προσθήκη έξι επιπλέον συνθέσεων και με τον τίτλο 'Died In The Wool'.
   Πέρα από αυτά, ο David Sylvian έχει ηχογραφήσει με το σχήμα Nine Horses (μαζί με τον Steve Jensen και τον Burnt Friedman), έχει κυκλοφορήσει κάποιες δουλειές με τον Sakamoto, έχει συμμετοχή σε δίσκους των Hector Zazou, Russell Mills, Tweaker, Blonde Redhead (στο υπέροχο 'Messenger'), Joan As A Police Woman κ.α.



David Sylvian's best solo moments:
1. 'Orpheus'
2. 'Nostalgia'
3. 'Silver Moon'
4. 'Fobidden Colours' with Ryuichi Sakamoto
5. 'Wanderlust'
6. 'Blemish'
7. 'Random Acts Of Senseless Violence'
8. 'Money For All' with Nine Horses
9. 'God's Monkey' with Robert Fripp
10. 'The Ink In The Well'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου