Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

DAVID McCOMB 1962-1999

   Tώρα που κανείς σχεδόν δεν έχει χρήματα για παραπάνω θέρμανση, τώρα βρήκε να χιονίζει και να κάνει τόσο κρύο... Παλιά παρακαλούσαμε και δεν χιόνιζε ούτε για πλάκα... Άσε που, μεγαλώσαμε πλέον και δεν το φχαριστιόμαστε το χιόνι όπως τότε... Σήμερα στον Up 'n' Loud από τις 16.00 και μέχρι τις 17.00 πολλά ενδιαφέροντα ακούσματα από Gene Kelly, Detroit Spinners, The Foundations, Tornados, The Hollies, Crosby Stills Nash & Young μαζί με Elvis Costello & The Attractions, Talking Heads, The Feelies, Telefones, Sex Pistols, The Flys, Voice Farm, Die Doraus & Die Marianas και φυσικά The Triffids και The Blackeyed Susans για να θυμηθούμε τον David McComb...



   Αυστραλός στην καταγωγή, ο David Richard McComb γεννήθηκε το Φλεβάρη του 1962 στο Perth. Ήταν ο μικρότερος από τα τέσσερα παιδιά μιας εύπορης οικογένειας γιατρών, αλλά δεν θέλησε να ακολουθήσει το επάγγελμα των γονιών του, προτιμώντας να σπουδάσει φιλολογία και δημοσιογραφία.
   Ήταν ακόμη μαθητής λυκείου, όταν δημιούργησε με τον Alan McDonald τους Dalsy, το 1976. To σχήμα σύντομα άλλαξε όνομα και ονομάστηκε Τhe Triffids, από το διήγημα του John Wyndham, 'The Day Of The Triffids'. O McComb είχε ένα έντονο πάθος με τη λογοτεχνία και το έβγαζε μέσω της μουσικής του, από το ξεκίνημα μέχρι και το τέλος. Μέχρι και το 1980, οι Triffids κυκλοφορούσαν τα τραγούδια τους μόνο σε home-made κασέτες, αλλά τη χρονιά εκείνη, κέρδισαν ένα διαγωνισμό συγκροτημάτων και σαν έπαθλο, κυκλοφόρησαν ένα single στην εταιρία Shake Some Action ('Stand Up' ο τίτλος, βγήκε στην αγορά το 1981).
   Το 1982 το συγκρότημα εγκαταστάθηκε στο Sydney και συνέχισε να ηχογραφεί και να κυκλοφορεί singles και EP's μέχρι που, στα τέλη του 1983, ήρθε και το πρώτο τους άλμπουμ, που είχε τίτλο 'Treeless Plain'. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό δίσκο, που περιέχει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του group, όπως τα 'Red Pony', 'Hell Of A Summer', 'Branded' και μια διασκευή στο 'I Am A Lonesome Hobo' του Dylan. To 1985 οι Triffids μετακομίζουν στο Λονδίνο, όπου και ηχογραφούν το 'Born Sandy Devotional' που θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά, παίρνοντας πολύ καλές κριτικές από τον μουσικό τύπο. Ηχογραφούν για το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του John Peel και περιοδεύουν με τους Echo & The Bunnymen.
   Λίγο καιρό μετά, επιστρέφουν στην Αυστραλία και ετοιμάζουν το τρίτο τους άλμπουμ με πολύ χαμηλό budget. O τίτλος του θα είναι 'In The Pines' και είναι ένας ακόμη θαυμάσιος δίσκος από τον McComb και τους συνεργάτες του. Για τη συνέχεια, οι Triffids επιστρέφουν στην Αγγλία έχοντας υπογράψει δισκογραφικό συμβόλαιο με την μεγάλη Island Records. To μαγευτικό 'Calenture' (1987) και το πολύ καλό 'The Black Swan' (1989), θα αποσπάσουν ξανά πάρα πολύ καλές κριτικές, αλλά δεν θα κάνουν μεγάλες πωλήσεις, απογοητεύοντας τον McComb και το συγκρότημα, το οποίο και διαλύεται μετά την κυκλοφορία ενός ζωντανά ηχογραφημένου δίσκου.
   O McComb θα συνεχίσει να ζει στο Λονδίνο και το 1991 θα συμμετέχει σαν solo καλλιτέχνης στη συλλογή 'I'm Your Fan' που περιέχει διασκευές σε τραγούδια του Leonard Cohen. Έπειτα, πετάει πίσω στην Αυστραλία και κυκλοφορεί το άλμπουμ 'Love Of Will' ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τους Blackeyed Susans, για τους οποίους γράφει τραγούδια και ερμηνεύει στο δίσκο 'All Souls Alive' το 'Memories' του Leonard Cohen. Θα έχει συμμετοχή και στο άλμπουμ τους 'Mouth To Mouth' του 1995 και κατόπιν θα σχηματίσει τους Costar, με τους οποίους θα ηχογραφήσει ένα mini LP, που δεν θα εκδοθεί ποτέ.
   Ο σπουδαίος αυτός συνθέτης και τραγουδιστής, όμως, είχε πολλά προβλήματα με την υγεία του, τα οποία ξεκινούσαν από το αλκοόλ και την ηρωίνη. Το 1996 έκανε μια πετυχημένη επέμβαση στην καρδιά, αλλά μετά, συνέχισε να πίνει και να παίρνει ναρκωτικά. Πέθανε στο σπίτι του στις 2 του Φλεβάρη το 1999 λίγο πριν συμπληρώσει τα 37 του χρόνια.
   Το 2006 όλα τα άλμπουμ των Triffids επανεκδόθηκαν από την Domino Records και το 2009 εκδόθηκε μια συλλογή με ποιήματα του McComb, με τον τίτλο 'Beautiful Waste: Poems By David McComb'.



The Triffids' best moments:
1. 'Red Pony'
2. 'Bury Me Deep In Love'
3. 'The Clown Prince'
4. 'Hell Of A Summer'
5. 'Wide Open Road'
6. 'In The Pines'
7. 'Unmade Love'
8. 'Raining Pleasure'
9. 'Beautiful Waste'
10. 'Bright Lights, Big City'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου