Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

DEL SHANNON 1934-1990

   Από τις 16.00 και μέχρι τις 17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio θυμόμαστε σήμερα τον Del Shannon. Ακούμε επίσης μουσική από Jimmy Smith, Grass Roots, Motley Crue, Daft Punk, Cabaret Voltaire, Shriekback, Magazine, Nick Lowe, Madness, Elvis Costello & The Attractions, The Pretenders, Plimsouls, The Skids, Red Alert, Blitz...


  
   Γεννήθηκε στην πόλη Grand Rapids του Michigan, με το κανονικό του όνομα να είναι Charles Weedon Westover. Έπαιζε κιθάρα από μικρό παιδί, αλλά στην εφηβεία του, έκανε τον οδηγό φορτηγού και τον πωλητή για τα προς το ζειν. Το 1958 βρέθηκε να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει σε ένα σχήμα που ονομάστηκε The Big Little Show Band. Δύο χρόνια αργότερα, ο Westover και ακόμη ένα μέλος του συγκροτήματος, ο keyboard player Max Crook, υπέγραψαν ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρία Bigtop. Ένας από τους υπεύθυνους της εταιρίας, ήταν που πρότεινε στον Westover να αλλάξει το όνομά του, σε Del Shannon...
   Τον Ιανουάριο του 1961, ηχογραφήθηκε το 'Runaway', ένα τραγούδι που γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία (US & UK No.1 hit single) και έμεινε σαν ένα από τα μεγαλύτερα rock 'n' roll classics όλων των εποχών. Το 'Runaway', μάλιστα, ήταν και το πρώτο τραγούδι στο οποίο ακούστηκε το Musitron (αυτοσχέδιο synth που είχε κατασκευάσει ο Crook) και ανέβηκε στην κορυφή του Billboard.
   Ακολούθησαν οι επιτυχίες 'Hats Off To Larry (US No.5 & UK No.6 hit single) και 'Little Town Flirt' (US No.12 & UK No.4 hit single). To 1963, η διασκευή του στο 'From Me To You' των Beatles, μπήκε στο αμερικανικό chart πριν από το original, και έμεινε έτσι, σαν η πρώτη σύνθεση των Lennon-McCartney που έγινε επιτυχία στο Billboard!
   Στα επόμενα χρόνια, ο Shannon έγινε πιό επιτυχημένος στην Αγγλία, απ' ότι στην πατρίδα του, ενώ δημιούργησε και τη δική του εταιρία δίσκων, Berlee Records, η οποία όμως δεν πήγε καλά. Το 'Sue's Gotta Be Mine' έγινε μικρή επιτυχία στην Αγγλία στο UK No.21 αλλά το 'Keep Searchin'' ήταν top-10 και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού (US No.9 & UK No.3 hit single). To 1964, βοήθησε τον, άγνωστο τότε, Bob Seger, να κάνει το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο, κάνοντας την παραγωγή στα πρώτα του demos.
   H συνέχεια δεν είχε επιτυχίες για τον Del Shannon. Υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την Liberty Records αλλά οι δίσκοι του δεν μπήκαν στα charts. To 1967 ηχογράφησε τον σχεδόν-ψυχεδελικό δίσκο 'Home And Away', τον οποίο η Liberty δεν δέχθηκε να κυκλοφορήσει (το έβγαλε στην αγορά η ΕΜΙ το 2006!). Το 1968 βγήκε το τελευταίο single του στη Liberty με τίτλο 'Raindrops' (διασκευή σε ένα τραγούδι του Dee Clark από το 1961), μια εμπορική αποτυχία. Το 1972 συνεργάστηκε με την United Artists και το 1975 μεταπήδησε στην Island.
   Μετά από 8 χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, κυκλοφόρησε τον δίσκο 'Drop Down And Get Me' (1981) στον οποίο κάνει την παραγωγή ο Tom Petty και τον συνοδεύουν οι Heartbreakers. To 1986 η country-pop τραγουδίστρια Juice Newton θα βάλει το top-10 του Billboard το τραγούδι του Shannon, 'Cheap Love' στη δική της διασκευή και δύο χρόνια μετά, ο Shannon θα συνεργαστεί με το alternative rock συγκρότημα των Smithereens στο τραγούδι τους 'The World We Know'.
   To 1990, κι ενώ υπήρχαν φήμες ότι θα αντικαταστήσει τον Roy Orbison στους Travelling Wilburys, ο Shannon θα αυτοκτονήσει ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στη California. Ήταν 8 του Φλεβάρη εκείνης της χρονιάς. Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε ότι ο τραγουδιστής έπασχε από κατάθλιψη και έπαιρνε Prozac για να την καταπολεμήσει...



Del Shannon's best moments:
1. 'Runaway'
2. 'Keep Searchin' (We'll Follow The Sun)'
3. 'Hats Off To Larry'
4. 'Little Town Flirt'
5. 'Stranger In Town'
6. 'So Long Baby'
7. 'I Think I Love You'
8. 'Sue's Gotta Be Mine'
9. 'Hey Little Girl'
10. 'The Big Hurt'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου