Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

X-RAY SPEX's GERMFREE ADOLESCENTS

   Πολλά ακούσματα από τα late 70's και early 80's έχει σήμερα το πρόγραμμα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud. The Police, Duran Duran, The B-52's, The Jam, The Skids, Lipstick Killers κ.α. μαζί με δύο νέες κυκλοφορίες από δύο σημαντικά groups των οποίων τραγούδια θα συσχετίσουμε με τη σημερινή ημερομηνία. Σαν σήμερα, όμως, κυκλοφόρησε πριν από πολλά χρόνια, ένας δίσκος ορόσημο για την punk rock σκηνή του Λονδίνου, και, φυσικά, θα τον θυμηθούμε μαζί κατά τη διάρκεια της εκπομπής.


  
   H Poly Sterene ήταν μια από τις πιό χαρακτηριστικές punk female performers, την εποχή που εμφανίστηκε για τα καλά το punk rock στο Λονδίνο. Μεγάλωσε στο Brixton, μόνο με τη μητέρα της (ο πατέρας της ήταν Σομαλός) και το 1975, στα γενέθλιά της, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το δικό της group, μετά από τη συναυλία των Sex Pistols που είχε παρακολουθήσει εκείνη τη νύχτα. Σαν Mari Elliot (Marianne Joan Elliott-Said ήταν το πραγματικό της όνομα) κυκλοφόρησε ένα reggae τραγούδι το 1976 και μετά ήρθαν οι X-Ray Spex...
   Έχοντας μια anti-star εμφάνιση που την ενίσχυαν σιδεράκια στα δόντια και ένα άθλιο haircut, η Poly μπήκε στό χώρο του punk για να εκφράσει τις κοινωνικές της ανησυχίες κι όχι για να γίνει sex symbol ή κάτι σαν rock goddess. Παρ' όλα αυτά, με τη συγκεκριμένη στάση της, αλλά την πανίσχυρη, δυνατή φωνή της, έγινε μια από τις τραγουδίστριες της εποχής εκείνης, που, αν έβλεπες μια φορά, δεν θα την ξεχνούσες ποτέ!
   Το συγκρότημα κατάφερε να εμφανιστεί δύο φορές στον punk rock 'ναό' Roxy μέσα στους πρώτους 3 μήνες λειτουργίας του και να συμμετέχει στο δίσκο 'Live At The Roxy WC2' (μαζί με τους Slaughter & The Dogs, Wire, The Adverts, Eater, Buzzcocks) με το θρυλικό, πλέον, 'Oh Bondage Up Yours!', το οποίο κυκλοφόρησαν σε studio ηχογράφηση στα τέλη του 1977. Στις 16 Νοεμβρίου 1978 βγήκε στα δισκοπωλεία και το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο 'Germfree Adolescents'...
   O δίσκος, με την κυκλοφορία του, πήρε εξαιρετικές κριτικές, ακόμη και σε μουσικά έντυπα που δεν ήταν υπέρ της punk rock σκηνής και χαρακτηρίστηκε πολλά χρόνια αργότερα από κάποιους, σαν ένα από τα καλύτερα punk albums της εποχής. Τα θέματα του 'Germfree Adolescents' έχουν να κάνουν με την κοινωνία της κατανάλωσης, της απληστίας και την απώλεια των συναισθημάτων σε έναν τέτοιο κόσμο. Η μουσική του δίσκου είναι punk με μια διαφορετική αισθητική προσέγγιση λόγω, κυρίως, της χρησιμοποίησης του σαξόφωνου (κάτι όχι συνηθισμένο για punk rock group) και της δυναμικής ερμηνείας της Poly Sterene. Τα 'Identity' (UK No.24 hit single), 'The Day The World Turned Day-Glo' (UK No.23 hit single) και το ομώνυμο του δίσκου (UK No.19 hit single) που έφτασαν, ανέλπιστα, στις υψηλές θέσεις του βρετανικού chart και είχαν κυκλοφορήσει πρώτα σαν singles, υπάρχουν στο άλμπουμ, όχι όμως και το 'Oh Bondage Up Yours!'. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε στην Αμερική, παρά μόνο σε μια επανέκδοση το 1992!
   Στη συνέχεια, οι X-Ray Spex εμφανίστηκαν στο Hope & Anchor Festival (συμμετέχουν και στον διπλό δίσκο που είχε κυκλοφορήσει με ζωντανές ηχογραφήσεις), έκαναν ένα session για τον John Peel στο BBC, εμφανίστηκαν στο CBGB της Νέας Υόρκης και στο Rock Against Racism Festival. Μετά από μια βρετανική τουρνέ το 1979, η Poly Sterene εγκατέλειψε το group και ηχογράφησε solo ενώ τα μέλη Jak Airport και BP Hurding δημιούργησαν τους Classix Nouveaux. H Lora Logic, που ήταν στην πρώτη σύνθεση των X-Ray Spex είχε αποχωρήσει πριν την κυκλοφορία του 'Germfree Adolescents' για να δημιουργήσει τους Essential Logic.
   Οι X-Ray Spex ενώθηκαν ξανά με την αρχική τους σύνθεση το 1995 και ηχογράφησαν μετά από 17 χρόνια το δεύτερο άλμπουμ τους! O Jak Airport πέθανε το 2004 και η Poly Sterene τον Απρίλη της χρονιάς που διανύουμε...X-Ray Spex 'Germfree Adolescents' tracklist:
1. 'Art-I-Ficial'
2. 'Obsessed With You'
3. 'Warrior In Woolworths'
4. 'Let's Submerge'
5. 'I Can't Do Anything'
6. 'Identity'
7. 'Genetic Engineering'
8. 'I Live Off You'
9. 'I Am A Poseur'
10. 'Germ Free Adolescents'
11. 'Plastic Bag'
12. 'The Day The World Turned Day-Glo'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου