Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

GEORGE HARRISON: The Quiet One

   H κατάσταση στα ραδιόφωνα, όσον αφορά τους commercial ραδιοσταθμούς των FM, έχει βαλτώσει, πλέον, απίστευτα. Ελάχιστοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί έχουν το 'δικαίωμα' να μεταδίδουν τη μουσική που αυτοί θέλουν και να εκφράζουν ελεύθερα την απόψή τους για θέματα που 'καίνε'. Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφώνων, βλέποντας τους τζίρους να πέφτουν μέρα με τη μέρα, έχουν καταλήξει ότι το 'ακίνδυνο', αδιάφορο, χαζοχαρούμενο πρόγραμμα, είναι αυτό που θα τους δώσει ακροαματικότητες και θα αυξήσει έτσι τα έσοδα. Έσοδα τα οποία, είτε δεν υπάρχουν, είτε έρχονται μετά από πολύμηνη αναμονή. Αυτό φυσικά, έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί, άλλοτε 'κραταιοί', ραδιοφωνικοί σταθμοί, να αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους τους συνεργάτες τους, οι τελευταίοι να αναζητούν αλλού δουλειά και να αντικαθιστώνται στη συνέχεια από άπειρα και πολλές φορές άσχετα με το αντικείμενο παιδιά που θέλουν να βρίσκονται στα FM για να προβάλλουν τον εαυτό τους. Εννοείται, βέβαια, ότι όχι μόνο δεν τον 'προβάλλουν', αλλά εκτίθονται ανεπανόρθωτα και κάνουν κακό και στον εαυτό τους αλλά και στο μέσο που τους δίνει βήμα. Δεν θα μιλήσω για τα κρατικά κανάλια, φυσικά. Εκεί, ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι γίνεται. Και τώρα αλλά και στο παρελθόν... Σήμερα στον Up 'n' Loud 16.00-17.00 τα τραγούδια του George Harrison.


 
   Ήταν ο μικρότερος από τα τέσσερα αδέλφια της φτωχής οικογένειας του Harold Harrison από το Liverpool. Aν και ήταν καλός στα μαθήματά του, έχασε το ενδιαφέρον του για το σχολείο όταν άκουσε τον Elvis Presley και εμπνεύστηκε από τον ήχο της κιθάρας. Στο σχολείο γνώρισε και τον Paul McCartney και το 1958 έγιναν μέλη του συγκροτήματος The Quarrymen που είχε φτιάξει ο John Lennon. Ο George ήταν μόλις 15 ετών τότε...
   Οι Quarrymen έγιναν The Beatles το 1960 και ξεκίνησαν εμφανίσεις σε ένα club του Αμβούργου. Ο Harrison είχε παρατήσει το σχολείο και ακολούθησε το συγκρότημα ενώ πριν είχε κάνει εντατικά μαθήματα στην κιθάρα με τον Tony Sheridan. Οι Beatles αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Γερμανία όταν αποκαλύφθηκε ότι ο George ήταν ανήλικος αλλά αυτό, τελικά, ήταν για καλό. Το 1961, αφού τους είχε δει να παίζουν στο θρυλικό, πλέον, Cavern Club του Liverpool, έγινε manager τους ο Brian Epstein και με την καθοδήγησή του κατάφεραν να κατακτήσουν ολόκληρο τον κόσμο!
   To 1965 μαζί με τους υπόλοιπους Beatles, o Harrison χρίστηκε από την βασίλισα της Αγγλίας Member of the Order of the British Empire και γνώρισε την μελλοντική του σύζυγο Patti Boyd. Λίγο αργότερα, άρχισε να ενδιαφέρεται για τον Ινδουισμό και την Ινδική μουσική και έμαθε να παίζει sitar, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, το όργανο και σε ηχογραφήσεις του συγκροτήματος ενώ μετέδωσε το νέο του πάθος και στα άλλα μέλη του group.
   Tον Ιανουάριο του 1970 ηχογράφησε για τελευταία φορά σαν μέλος των fab four και στη συνέχεια δούλεψε σαν solo καλλιτέχνης (αν και είχε κυκλοφορήσει δύο δίσκους ενώ ήταν ακόμη στους Beatles - το soundtrack της ταινίας 'Wonderwall' και ένα πειραματικό άλμπουμ με τίτλο 'Electronic Sound'). To πρώτο του (τριπλό) άλμπουμ μετά τους Beatles είχε τίτλο 'All Things Must Pass' και ήταν τεράστια επιτυχία (US No.1 LP για 7 εβδομάδες), έχοντας συμμετοχές από τον πολύ καλό του φίλο Eric Clapton και τους Dave Mason, Gary Wright, Ringo Starr, Billy Preston ενώ στην παραγωγή ήταν ο Phil Spector. Την επόμενη χρονιά μετά από παράκληση του στενού του φίλου και μουσικού Ravi Shankar, οργάνωσε δύο φιλανθρωπικές συναυλίες για το Bangladesh, γεμίζοντας το Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Στις συναυλίες συμμετείχε και ο Bob Dylan.
   To 1973 o δίσκος 'Living In The Material World' θα μείνει στην κορυφή του Billboard για πέντε εβδομάδες όμως το 'Dark Horse' την επόμενη χρονιά δεν θα τα πάει πολύ καλά. Το 1974 ο Harrison χωρίζει με την Patti Boyd μετά από οκτώ χρόνια έγγαμου βίου. Θα ακολουθήσουν οι δίσκοι 'Extra Texture (Read All About It)' και 'Thirty Three & 1/3' που κάνουν μικρή (σχετικά) επιτυχία και η γέννηση του γιού του Dhani Harrison από το δεύτερο γάμο του με την Olivia Trinidad Arias. Το 1978 για να βοηθήσει τους Monty Pythons να μαζέψουν χρήματα για την παραγωγή του 'Life Of Brian', θα ιδρύσει την HandMade Films, η οποία στα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορήσει πάνω από 20 ταινίες μεγάλου μήκους ('Time Bandits', 'Mona Lisa', 'Shangai Surprise' με τη Madonna κ.α.). Τo 1979 θα κυκλοφορήσει ακόμη ένα δίσκο με τίτλο το όνομά του.
   Λίγο πριν τη δολοφονία του John Lennon, o George θα βγάλει στην αγορά την αυτοβιογραφία του και θα αφιερώσει την επιτυχία του 'All Those Years Ago' (US No.2 hit single) στον αδικοχαμένο Beatle. To τραγούδι θα συμπεριληφθεί στο άλμπουμ 'Somewhere In England' του 1981. Το 1982 θα ακολουθήσει το LP 'Gone Troppo' χωρίς επιτυχία και πέντε χρόνια μετά θα επανέλθει δυναμικά με το 'Cloud Nine' και τη διασκευή του 'Got My Mind Set On You' του James Ray. Το τραγούδι θα γίνει US No.1 και UK No.2 hit single. Θα ακολουθήσουν οι Travelling Wilburys με τη συμμετοχή των Jeff Lynne (Electric Light Orchestra), Tom Petty, Roy Orbison, Bob Dylan. Το supergroup αυτό θα κυκλοφορήσει δύο επιτυχημένους δίσκους το 1988 και το 1990.
   Το 1991 έκανε περιοδεία στην Ιαπωνία με τον Eric Clapton κι απο κει και πέρα, οι εμφανίσεις αλλά και οι ηχογραφήσεις του George ήταν σπάνιες. Το '96 ηχογράφησε με τον παιδικό του ήρωα Carl Perkins, το 2001 έπαιξε σε άλμπουμ των Electric Light Orchestra και Bill Wyman's Rhythm Kings ενώ η τελευταία του ηχογράφηση ήταν για ένα τραγούδι που έγραψε για τον γιό του Dhani, σε άλμπουμ του τελευταίου...
   Από το 1997 πάλεψε με διακριτικότητα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ενάντια στον καρκίνο, ο οποίος τον νίκησε τελικά στις 29 του Νοέμβρη του 2001. Ποτέ δεν θα τον ξεχάσει κανείς.



George Harrison's best moments:
1. The Beatles - 'While My Guitar Gently Weeps'
2. George Harrison - 'My Sweet Lord'
3. The Beatles - 'Something'
4. George Harrison - 'All Those Years Ago'
5. The Beatles - 'Within You Without You'
6. George Harrison - 'Give Me Love (Give Me Peace On Earth)
7. The Beatles - 'Here Comes The Sun'
8. George Harrison - 'When We Was Fab'
9. The Beatles - 'It's All Too Much'
10. The Beatles - 'I Need You'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου