Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

FREDDIE MERCURY 1946-1991

   Αποφράδα ημέρα η σημερινή για τους φίλους της rock μουσικής, μια που σαν σήμερα το 1991, έφυγαν από κοντά μας και σε μικρή ηλικία, δύο πολύ αγαπητοί μουσικοί από το χώρο του hard rock. Ο drummer των Kiss, Eric Carr και ο μοναδικός performer των Queen, Freddie Mercury. Θα τους ακούσουμε 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud μαζί με τους Caravan, Incredible String Band, Albert Collins, Big Joe Turner, Pulp, The Stone Roses κ.α.


 
   Έγινε γνωστός για την εκρηκτική του σκηνική παρουσία, τη δυναμική φωνή του που είχε εύρος πάνω από τέσσερις οκτάβες, τα τραγούδια που έγραψε για τους Queen και έγιναν παγκόσμιες και διαχρονικές επιτυχίες αλλά και για την πολυτάραχη προσωπική του ζωή...
   Γεννημένος στη Ζανζιβάρη (τώρα πλέον μέρος της Τανζανίας) και μεγαλωμένος στην Ινδία, ο Farrokh Bulsara μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στην Αγγλία σε ηλικία 17 ετών. Το 1970 ήρθε σε επαφή με τους Roger Taylor, Brian May (τότε μέλη των Smile) και δημιούργησαν τους Queen, ενώ παράλληλα υιοθέτησε και το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο.
   Μέσα στα επόμενα χρόνια έγραψε τις πιό πολλές από τις επιτυχίες του συγκροτήματος, εξασκήθηκε με την χαρισματική φωνή του τόσο πολύ που έφτασε σε σημείο να συναγωνίζεται ακόμη και τενόρους ή βαρύτονους, έμαθε να παίζει κιθάρα και εξασκήθηκε με τα keyboards για να παίζει στις ηχογραφήσεις, ενώ παράλληλα βελτίωσε την τεχνική του στο πιάνο, ένα όργανο που γνώριζε από μικρή ηλικία. Σαν front man των Queen, ήταν αυτός που έκανε τα πλήθη να συρρέουν κατά χιλιάδες στις συναυλίες τους, με την επιβλητική, ενεργητική παρουσία του και, κυρίως, την θερμή επαφή του με το κοινό.
   Μακριά από τα φώτα της σκηνής, ο Mercury ήταν ένας σεμνός και ντροπαλός τύπος που δεν έκανε εύκολα φίλους. Η μοναδική του φίλη, όπως ο ίδιος είχε ισχυριστεί, ήταν η Mary Austin, με την οποία ήταν παντρεμένος για κάποια χρόνια μέχρι τα μέσα των 70's και παρέμεινε στενά συνδεδεμένος μαζί της και μετά το διαζύγιό τους. Το γεγονός ότι ήταν bisexual έδινε τροφή στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά της Αγγλίας για πολλά χρόνια, κάτι που δεν έμοιαζε να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ο ίδιος, εξάλλου, πολύ σπάνια μιλούσε για τον εαυτό του και έδινε συνεντεύξεις ακόμη πιό σπάνια.
   Κράτησε μακριά από τη δημοσιότητα, για αρκετά χρόνια, τη μάχη που έδινε ενάντια στον ιό HIV που τον είχε προσβάλλει το 1987 και παρά το ότι οι φήμες οργίαζαν για την αρρώστεια του, ο ίδιος αρνούταν τα πάντα. Έφυγε σαν σήμερα, το 1991, έχοντας κοντά του μονάχα τους καλούς του φίλους Jim Hutton και Mary Austin, ενώ ήταν μόλις 45 ετών.
   Με τους Queen έκανε εννέα UK Νο.1 LP's, τέσσερα UK Νο.1 hit singles, ένα US No.1 LP, δύο US No.1 hit singles και σαν solo artist ένα UK No.1 hit single, οι πωλήσεις των οποίων αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια κομμάτια. To 'Bohemian Rhapsody' είναι το τρίτο πιό επιτυχημένο τραγούδι όλων των εποχών στο βρετανικό chart με πωλήσεις πάνω από 2.5 εκατομμύρια δίσκων.



Freddie Mercury and Queen's best moments:
1. 'Seven Seas Of Rhye'
2. 'Bohemian Rhapsody'
3. 'Love Of My Life'
4. 'Fat Bottomed Girls'
5. 'Death On Two Legs (Dedicated To...)'
6. 'Who Wants To Live Forever'
7. 'The Show Must Go On'
8. 'Tie Your Mother Down'
9. 'Under Pressure' feat. David Bowie
10. 'Get Down Make Love'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου