Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

LED ZEPPELIN IV

   Χρόνια πολλά σε όσους έχουν την ονομαστική τους γιορτή! Σήμερα θυμόμαστε (πάντα στον Up 'n' Loud 16.00-17.00) τους Leif Garrett και Larry Levan από την εποχή της disco, ευχόμαστε χρόνια πολλά για τα γενεθλιά τους στους Roy Wood, Patti Page, Ken Dodd, Rickie Lee Jones κι έχουμε ακόμη αναφορές και ακούσματα από Killers, The Foundations, The Dancing Did κ.α.


  
   Το τέταρτο άλμπουμ των Led Zeppelin βγήκε στην αγορά σαν σήμερα το 1971. Το γεγονός ότι στο εξώφυλλο δεν υπήρχε κάποιος τίτλος (ούτε καν το όνομα του group) ήταν η αφορμή για τους φίλους του συγκροτήματος να το βαφτίσουν από μόνοι τους είτε 'Led Zeppelin IV', είτε 'Four Symbols' από τα τέσσερα μυστικιστικά σύμβολα που υπάρχουν στο inner sleeve του δίσκου.
   Oι ηχογραφήσεις έγιναν στα Island Studios του Λονδίνου και στο Headley Grange, ένα Βικτωριανό αναπαλαιωμένο σπίτι που είχε μεταμορφωθεί σε studio στο East Hampshire. Η μίξη έγινε πρώτα στο Sunset Sound του Los Angeles και ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο.
   Οι Led Zeppelin αντιμετώπισαν προβλήματα πριν την κυκλοφορία με την Atlantic Records, οι υπεύθυνοι της οποίας, επέμεναν ο δίσκος να έχει, αν όχι το όνομά τους στο εξώφυλλο, τουλάχιστον έναν ευδιάκριτο τίτλο ώστε να μπορεί να γίνει πιό εύκολα η προώθησή του στην αγορά. Το group όμως, ήταν στην ευχάριστη θέση, λόγω της μεγάλης δημοτικότητάς του εκείνη την εποχή, να καταφέρει να περάσει τη δική του θέση και το άλμπουμ, τελικά, να κυκλοφορήσει με το artwork που ήθελε χαρίζοντας στους φίλους της rock μουσικής ένα από τα πιό χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα covers στην ιστορία της μουσικής!
   Στα τραγούδια του δίσκου ο Robert Plant εκτός από φωνητικά παίζει harmonica και tambourine, ο Jason Bonham είναι στα drums, ο John Paul Jones παίζει bass guitar, electric piano, synthesizer, mandolin και acoustic guitar (στο 'The Battle Of Evermore') και ο Jimmy Page ασχολείται με τις κιθάρες (acoustic και electric), παίζει mandolin και κάνει και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Η τραγουδίστρια Sandy Denny κάνει τα φωνητικά στο 'The Battle Of Evermore' και ο συνεργάτης των Rolling Stones, Ian Stewart παίζει piano στο 'Rock And Roll'. Όλα τα τραγούδια είναι συνθέσεις των μελών του group εκτός από το 'When The Levee Breaks' που είναι διασκευή (με τους στίχους όμως αλλαγμένους και διαφορετική μελωδία) σε ένα blues του 1929 της Memphis Minnie και του Kansas Joe McCoy.
   Το τέταρτο άλμπουμ των Zeppelin ήταν μια τεράστια εμπορική επιτυχία και συνεχίζει να ακούγεται και να αγοράζεται μέχρι και σήμερα, αφού θεωρείται από πολλούς σαν ένας must hear-must have δίσκος για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τη rock σκηνή. Έμεινε στο No.1 του album chart της Αγγλίας για δύο εβδομάδες και στην Αμερική, αν και σταμάτησε στη δεύτερη θέση του Billboard, έγινε το πιό εμπορικό άλμπουμ όλων των εποχών που δεν πήγε στο Νο.1 αφού οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 24.500.000 κομμάτια! Παραμένει μέχρι σήμερα, το τρίτο δημοφιλέστερο άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες, πίσω από το 'Thriller' του Michael Jackson και το δίσκο με τις επιτυχίες των Eagles. Oι πωλήσεις του 'Led Zeppelin IV' σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν 37.000.000 δίσκοι....
   Δεν θα ασχοληθώ με τα τραγούδια του δίσκου, ένα προς ένα, γιατί το άρθρο θα γίνει βιβλίο. Εξάλλου, οι τίτλοι που βρίσκονται πιό κάτω, είμαι σίγουρος ότι είναι γνωστοί στους πιό πολλούς και κάποιοι από εμάς έχουν συνδέσει στιγμές της ζωής τους με κάποια από αυτά τα μοναδικά κομψοτεχνήματα των Zeppelin...



Led Zeppelin's IV tracklist:
1. 'Black Dog'
2. 'Rock And Roll'
3. 'The Battle Of Evermore'
4. 'Stairway To Heaven'
5. 'Misty Mountain Hop'
6. 'Four Sticks'
7. 'Going To California'
8. 'When The Levee Breaks'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου