Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

FRED 'SONIC' SMITH: Always Remembered

   Σήμερα στον Up 'n' Loud 16.00-17.00 ακούμε The Fleshtones, Allez Allez, The Clash, Virgin Prunes, Squeeze, The Band, Depeche Mode, The Skeletons και θυμόμαστε τον Fred 'Sonic' Smith με τους MC5, Patti Smith Group, Sonic Youth...

  
   Frederick Dewey Smith ήταν το όνομα του. Μεγάλωσε στην πολιτεία West Virginia και από teenager ασχολήθηκε με την κιθάρα και το rock 'n' roll, δημιουργώντας τους Vibratones. Η στενή φιλία του με τον Wayne Kramer θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία των επιδραστικών MC5, το 1964 στο Detroit, Michigan. Και οι δύο είχαν παρατήσει το κολλέγιο και έκαναν περιστασιακά κάποιες δουλειές απλά για να συντηρούνται και να μπορούν να διατηρούν ζωντανό του να βρίσκονται σε ένα rock group.
   Οι MC5 έγραψαν τη δική τους ιστορία στο χώρο της rock μουσικής και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο, όπως ακριβώς και οι ζωντανές εμφανίσεις τους, που αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο σε ένα live album με τίτλο 'Kick Out The Jams', δίσκος ορόσημο για την εξέλιξη της αμερικανικής rock σκηνής. Ήταν ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα που κυκλοφόρησε σαν debut album έναν ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο. Ακολούθησαν τα albums 'Back In The USA' και 'High Time' και το group διέλυσε το 1972, εν μέσω προβλημάτων με ναρκωτικά, νομικές περιπέτειες με εταιρίες δίσκων και το FBI, που παρακολουθούσε από κοντά τα μέλη του, λόγω της έντονης ακτιβιστικής πολιτικής τους δράσης και τη συνεργασία τους με το Black Panthers Party.
   Στη συνέχεια ο Smith δημιούργησε τους Sonic Rendezvous Band με τη συμμετοχή μελών από τους Rationals και Stooges αλλά το group κατάφερε να ηχογραφήσει μονάχα ένα single ('City Slang'). To τραγούδι αυτό, πάντως, θεωρείται σήμερα εξαιρετικά σημαντικό για την σκηνή του Detroit εκείνης της εποχής.
   Ο Fred 'Sonic' Smith, μέσω του κιθαρίστα Lenny Kaye, γνώρισε στα μέσα των 70's την Patti Smith, την οποία παντρεύτηκε το 1980. Μαζί της απέκτησε δυο παιδιά ενώ η σχέση τους ήταν η αφορμή για να συνθέσει η Patti το πολύ γνωστό 'Frederick' από το δίσκο της 'Wave'. To 1988 o Fred συνεργάστηκε με την Patti στο άλμπουμ 'Dream Of Life' και το 1994 έφυγε σε μικρή ηλικία, μόλις 45 ετών. Το LP της Patti Smith, 'Gone Again' είναι αφιερωμένο σ' αυτόν.
   Το πολύ δημοφιλές συγκρότημα Sonic Youth ονομάστηκε έτσι λόγω του Fred 'Sonic' Smith. Ένα από τα καλύτερα τραγούδια των MC5, επίσης, βάφτισε το group The American Ruse. Θυμηθείτε τον Fred 'Sonic' Smith και τους MC5 στο clip που ακολουθεί...



MC5's best moments:
1. 'Kick Out The Jams'
2. 'Looking At You'
3. 'Ramblin' Rose'
4. 'Over And Over'
5. 'I Can Only Give You Everything'
6. 'Sister Anne'
7. 'The American Ruse'
8. 'Call Me Animal'
9. 'Rocket Reducer No.62'
10. 'Starship'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου