Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

HAPPY B-DAY BJORK

   Καλή εβδομάδα σε όλους εύχομαι. The Who, Patti Smith Group, The Doors, U2, Big Audio Dynamite, Dr.John μαζί με Radiators From Space, Chelsea, The Sisters Of Mercy, Violent Femmes, Blur κ.α. έχουμε σήμερα στον Up 'n' Loud από τις 16.00 και μέχρι τις 17.00. Σήμερα έχει γενέθλια μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα της σύγχρονης pop και rock σκηνής. Η Bjork Gudmundsdottir...


 
   H Ισλανδή τραγουδίστρια με την ξεχωριστή, μοναδική φωνή, γεννήθηκε στο Reykjavik το 1965. Έκανε μαθήματα πιάνου από πολύ μικρή και όταν ήταν μόλις 12 ετών, μια ηχογράφησή της από τον δάσκαλό της, που μεταδόθηκε στο ραδιόφωνο, ήταν η αφορμή για να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει τον πρώτο της δίσκο, το 1977. Ο δίσκος δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο (περιέχει διασκευές στα ισλανδικά σε τραγούδια των Stevie Wonder, Beatles κ.α.) αλλά λόγω της τεράστιας δημοτικότητας της Bjork και του ότι το άλμπουμ είχε βγει σε περιορισμένη έκδοση, έχει γίνει ένα πολύ ακριβό rare collector's item!
   Σαν teenager, η Bjork ασχολήθηκε με διάφορα μουσικά είδη και σχήματα. Στα 14 έφτιαξε το punk rock σχήμα Spit And Snot και λίγο αργότερα το jazz group Exodus. To 1980 τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πολύ ενδιαφέροντα, αφού η τραγουδίστρια συμμετείχε στη δημιουργία του πολύ διαφορετικού punk pop συγκροτήματος Tappi Tikarrass με τους οποίους κυκλοφόρησε μερικά singles και το δίσκο 'Miranda' το 1983. Στη συνέχεια ήρθαν οι KUKL, ένα πολύ καλό anarcho-punk group, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους Crass (κυκλοφόρησαν και δύο δίσκους στην εταιρία των Crass) και έκαναν περιοδεία στην Αγγλία με τους (επίσης anarcho-punk) Flux Of Pink Indians. Στα μέσα του 1986, από μέλη των KUKL προέκυψαν οι Sugarcubes...
   Με το πρώτο τους, κιόλας, single 'Birthday', oι Sugarcubes έγιναν πολύ γνωστοί στην Αγγλία, έχοντας και την υποστήριξη του New Musical Express. Με την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ ('Life's Too Good' το 1988), το συγκρότημα έγινε γνωστό σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάτι μοναδικό για Ισλανδικό σχήμα τότε! Ακολούθησαν τα άλμπουμ 'Here Today, Tomorrow, Next Week' (1989) και 'Stick Around For Joy' (1992). Το τραγούδι 'Hit' έγινε επιτυχία στο αγγλικό chart στο Νο.17, όμως οι Sugarcubes διέλυσαν μετά την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου τους.
   Η Bjork μέχρι τότε είχε τραγουδήσει με τους 808 State ('Qmart' και 'Ooops') και τους Current 93 (στο υπέροχο 'Falling') ενώ είχε συμμετοχή και σε έναν πολύ περίεργο jazz δίσκο των Trio Gudmuntar Ingolfssonar με τίτλο 'Gling-Glo'. Εγκαταστάθηκε μόνιμα, πλέον, στο Λονδίνο και με τη συνεργασία του παραγωγού Nellee Hooper δημιούργησε το πρώτο της solo άλμπουμ ('Debut') μετά τους Sugarcubes, το 1993. Ο δίσκος ήταν εξαιρετικά επιτυχημένος και έδωσε το έναυσμα στην τραγουδίστρια για μια πολύ σπουδαία καριέρα σαν solo act. Τραγούδησε το θέμα της ταινίας 'The Young Americans' με τον David Arnold, συνεργάστηκε με τον Tricky στο project Nearly God, έγραψε για τη Madonna το τραγούδι 'Bedtime Story' και κέρδισε δύο Brit Awards to 1994.
   To 1995 κυκλοφόρησε ο δίσκος 'Post' που έγινε χρυσός στην Αμερική και έβγαλε αρκετά βρετανικά hit singles (σε συνεργασία με τον Howie B) και το 1997 η Bjork τραγούδησε μαζί με τους Plaid (πολύ ενδιαφέρον electronic σχήμα που ηχογραφούσε για την Warp Records) και έβγαλε στην αγορά το άλμπουμ 'Homogenic' με τη συνεργασία, αυτή τη φορά του Mark Bell των LFO και του βραζιλιάνου παραγωγού και συνθέτη Eumir Deodato. Το επόμενο άλμπουμ, 'Vespertine', ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2001, όντας ότι πιό πειραματικό είχε κάνει μέχρι τότε. Μαζί της στο δίσκο, ο experimental μουσικός Matmos και η αρπίστρια Zeena Parkins. Παρά τον αντιεμπορικό του χαρακτήρα, το 'Vespertine' πολύ γρήγορα πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια κομμάτια! Την ίδια χρονιά, η Bjork ηχογράφησε με τους Brodsky Quartet.
   Το 2002 κυκλοφόρησε το πολύ ενδιαφέρον box set συλλογή 'Family Tree' και την επόμενη χρονιά το επίσης box set 'Live Box' με ζωντανές ηχογραφήσεις, ενώ το επόμενο studio άλμπουμ της είχε τίτλο 'Medulla', βγήκε το 2004 και περιέχει συνεργασίες με τον Robert Wyatt και τον Mike Patton μεταξύ άλλων. Εκείνη τη χρονιά τραγούδησε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα κάνοντας μια εντυπωσιακή, αξέχαστη εμφάνιση με το απίστευτο φόρεμά της, ερμηνεύοντας το 'Oceania'. Στη συνέχεια, το 2007 τραγούδησε ένα τραγούδι σε ένα tribute δίσκο για την Joni Mitchell και ηχογράφησε το επόμενο αλμπουμ της, που είχε τίτλο 'Volta'. Σ' αυτό συμμετέχουν οι Timbaland, Antony Hegarty, Toumani Diabate κ.α. Την επόμενη χρονιά τραγούδησε με τον Thom Yorke των Radiohead στο single 'Nattura' ενώ το 2010 κυκλοφόρησε ένα single από το stop motion film 'Moomins And The Comet Chase' και συνεργάστηκε με τον Olof Arnalds και τους Antony And The Johnsons. Το 2011 έβγαλε στην αγορά το άλμπουμ 'Biophilia'.
   Πέρα από την ενασχόλησή της με τη μουσική, όμως, η διάσημη Ισλανδή έχει εμφανιστεί σαν ηθοποιός και σε κινηματογραφικές παραγωγές, ξεκινώντας από το film 'The Juniper Tree' του 1990. Έκανε μια σύντομη εμφάνιση στο 'Pret-A-Porter' το '94, όμως οι περισσότεροι θα την θυμούνται για το ρόλο της στην ταινία του Lars Von Trier, 'Dancer In The Dark' (1999), με τον οποίο απέσπασε και βραβείο στο 53ο Cannes Film Festival. Η Bjork, έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας, ένα εκ των οποίων ερμηνεύει με τον Thom Yorke (το soundtrack κυκλοφόρησε σαν 'Selmasongs') και είχε προταθεί για Oscar τραγουδιού εκείνη τη χρονιά...



Bjork's best moments:
1. 'Human Behaviour'
2. 'Bachelorette'
3. 'It's Oh So Quiet'
4. 'Come To Me'
5. 'Play Dead'
6. 'Violently Happy'
7. 'Hyperballad'
8. 'Unravel'
9. 'Pagan Poetry'
10. 'Who Is It (Carry My Joy On The Left, Carry My Pain On The Right)'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου