Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

STAGGER LEE: The Story

   Σήμερα στον Up 'n' Loud ακούσαμε Coil, Clock DVA, Spandau Ballet, KD Lang, Arcadia αλλά και Emerson, Lake & Palmer, John Martyn (από το υπέροχο LP 'Solid Air' του '73), Sandy Denny και κάναμε μια μικρή αναφορά στο τραγούδι 'Stagger Lee' με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Mississippi John Hurt...   O Mississippi John Hurt έκανε μια από τις πρώτες εκτελέσεις του τραγουδιού το 1928 ('Stack 'O Lee'), όμως η ιστορία του 'Stagger Lee' ξεκινάει πολύ νωρίτερα, αφού η πρώτη ηχογραφημένη εκδοχή του μας πάει πίσω στο 1910 και τον folk τραγουδιστή John Lomax. Ο τίτλος, επίσης, του τραγουδιού διαφέρει σε κάθε εκτέλεση και μπορεί να το συναντήσει κανείς σαν 'Stagolee', 'Stackerlee' ή 'Stack-A-Lee'. Όποιος κι αν είναι ο τίτλος, όμως, είναι το ίδιο πρόσωπο στο οποίο γίνεται η αναφορά στο συγκεκριμένο, θρυλικό τραγούδι. Ο Stagger Lee Shelton...
   Με έτος γεννήσεως το 1865, ο Stagger Lee Shelton, ήταν ένας άνθρωπος του υπόκοσμου, γνωστός στην πολιτεία του Missouri για τη συνεργασία του με το οργανωμένο έγκλημα και την πορνεία. Τα Χριστούγεννα του 1895 δολοφόνησε τον άτυχο William 'Billy' Lyons στο St.Louis κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καταδίκη του στη φυλακή, όπου και πέθανε το 1912. Από τότε, Stagger Lee ονομάζουν στην argo διάλεκτο, κάθε σκληρό μαύρο άντρα που είναι ανήθικος, βίαιος και αμφισβητεί τις αρχές και τον νόμο.
   Το τραγούδι έγινε στην αρχή γνωστό σαν 'Stack 'O Lee' σε εκτελέσεις από τους Cliff Edwards και Herb Wiedoeft (πέρα από τον Mississippi John Hurt). Ακολούθησαν αρκετές ακόμη μέχρι το 1959, οπότε και ο διάσημος τραγουδιστής Lloyd Price, έκανε το 'Stagger Lee', πλέον, μεγάλη επιτυχία στην Αμερική (US No.1 hit single) και στην Αγγλία (UK No.7 hit single), κερδίζοντας μάλιστα και χρυσό δίσκο. Το 1971 γίνεται ξανά επιτυχία με τον Tommy Roe (US No.25 hit single), στα 80's ηχογραφείται από τους Snatch και Fabulous Thunderbirds ενώ στα 90's μια εκτέλεση του τραγουδιού υπάρχει στο άλμπουμ 'Murder Ballads' των Nick Cave & The Bad Seeds.
   Πέρα από το τραγούδι όμως, αναφορές στο 'μύθο' του Stagger Lee και τη δολοφονία του Lyons μπορεί κανείς να βρει και σε τραγούδια των The Grateful Dead, The Black Keys, Josh Ritter, Keb' Mo' αλλά και στο 'Wrong 'em Boyo' του rocksteady ska συγκροτήματος The Rulers, το οποίο διασκεύασαν οι Clash στο δίσκο 'London Calling'. Τέλος, στην ταινία 'Black Snake Moan' (2007), ο πρωταγωνιστής Samuel Jackson τραγουδάει σε μια σκηνή του film, το 'Stackolee', σε μια εκτέλεση που είναι βασισμένη στην εκδοχή του bluesman R.L. Burnside...Stagger Lee's best moments:
1. Mississippi John Hurt
2. Lloyd Price
3. Tommy Roe
4. Nick Cave & The Bad Seeds
5. The Fabulous Thunderbirds
6. Herb Wiedoeft
7. John Lomax
8. Dr.John
9. R.L. Burnside
10. Woody Guthrie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου