Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

NICK DRAKE: A Stranger Among Us

   Σήμερα ακούσαμε το καινούργιο άλμπουμ της αγαπημένης Kate Bush, ευχηθήκαμε για τα γενέθλιά τους σε Ελένη Καραίνδρου, Mark Lanegan, Tim Armstrong (Rancid), Thea Gilmore, γυρίσαμε πίσω στο χρόνο για να θυμηθούμε τραγούδια των Disorder, Meteors, The Damned, The Fall, The Go-Betweens, Tirez Tirez αλλά και τους Quiet Riot (ο τραγουδιστής τους Kevin DuΒrow έφυγε σαν σήμερα το 2007) και Nick Drake...


 
   Nicholas Rodney Drake. Μουσικός, τραγουδιστής, ποιητής και συνθέτης. Τα περισσότερα από τα μελαγχολικά τραγούδια του, ήταν βασισμένα πάνω στον ήχο της ακουστικής κιθάρας του, αλλά γνώριζε επίσης πιάνο, κλαρινέτο και σαξόφωνο. Δεν κατάφερε να γνωρίσει επιτυχία όσο ήταν εν ζωή, σήμερα όμως, αναγνωρίζεται σαν ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες των τελευταίων χρόνων...
   Γεννήθηκε το 1948 στην Rangoon (τώρα Yangon) της Βιρμανίας από Άγγλους γονείς που είχαν πάθος για τη μουσική και του το μετέδωσαν. Μεγάλωσε στο Warwickshire και στη συνέχεια, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αγγλική Φιλολογία το 1966 στη Γαλλία και συνέχισε στο Cambridge. Εκεί άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική των Bob Dylan και Phil Ochs και να εμφανίζεται σε μικρά καφέ και clubs του Λονδίνου. Τότε ήταν που γνώρισε και τον manager Joe Boyd, που είχε ανακαλύψει τους Fairport Convention, The Incredible String Band, John Martyn. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του Boyd, ο Nick Drake κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1968 με τίτλο 'Five Leaves Left' και την επόμενη χρονιά κατάφερε να τελειώσει τις σπουδές του πιό γρήγορα απ' την κανονική διάρκεια φοίτησης.
   Οι ζωντανές εμφανίσεις και οι συνεντεύξεις δεν του άρεσαν καθόλου και σταμάτησε να κάνει συναυλίες πριν ακόμη κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ του 'Bryter Layter' (1970). Ένας δίσκος πιό ευχάριστος στο άκουσμά του από τον προκάτοχό του και με τη συμμετοχή του John Cale (Velvet Underground) σε δύο τραγούδια. Παρ' όλα αυτά, και αυτός ο δίσκος (όπως και ο προηγούμενος) ήταν μια εμπορική αποτυχία, αφού δεν πούλησε ούτε 3000 κομμάτια. Τα πράγματα χειροτέρεψαν για τον Drake, όταν ο μέντοράς του Joe Boyd έφυγε στην Αμερική για να εργαστεί στη Warner Brothers. Έπεσε σε βαριά κατάθλιψη, υπέφερε από αυπνίες, άρχισε να επισκέπτεται ψυχίατρο και να κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ενώ οι ποσότητες marijuana που κάπνιζε ήταν πραγματικά πολύ μεγάλες, όπως λένε οι άνθρωποι που τον γνώριζαν.
   Το 1972 και παρά τα προβλήματά του, ο Drake ηχογράφησε το τελευταίο άλμπουμ του με τίτλο 'Pink Moon'. Αυτή τη φορά, χωρίς την φορτωμένη (για τα δικά του δεδομένα) παραγωγή αλλά μονάχα με τον ήχο της κιθάρας του. 'Ηταν ακόμη μεγαλύτερη η αποτυχία, σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες του. Τα επόμενα χρόνια απομονώθηκε από τους φίλους του και ζούσε με ελάχιστα χρήματα ενώ η κατάσταση της υγείας του έγινε χειρότερη. Το 1974 ξεκίνησε ηχογραφήσεις για το επόμενο άλμπουμ του αλλά δεν πρόλαβε να τις τελειώσει. Στις 25 Νοεμβρίου εκείνου του έτους έφυγε από τη ζωή έχοντας καταναλώσει μια μεγάλη ποσότητα από τα φάρμακα που το χορηγούσαν οι γιατροί.
   Για τον Nick Drake έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια και τον έχουν αναφέρει σαν μια από τις βασικές τους επιρροές καλλιτέχνες όπως ο Robert Smith (The Cure), ο Peter Buck (R.E.M.), η Κate Bush, o Paul Weller και ο David Sylvian. Το τραγούδι του John Martyn 'Solid Air' είναι γραμμένο γι' αυτόν, όπως και η επιτυχία του συγκροτήματος The Dream Academy 'Life In A Northern Town' (US No.7 & UK No.15 hit single 1984). Οι Mogwai έχουν τραγούδι που έχει τίτλο το όνομά του. To 1998 η ζωή του έγινε ταινία στο documentary film 'A Stranger Among Us'...Nick Drake's best moments:
1. 'Day Is Done'
2. 'Pink Moon'
3. 'River Man'
4. 'Northern Sky'
5. 'Fruit Tree'
6. 'Things Behind The Sun'
7. 'Way To Blue'
8. 'Bryter Layter'
9. 'The Thoughts Of Mary Jane'
10. 'Magic'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου