Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

HAPPY B-DAY ALAN PRICE

   Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ακούσουμε τις νέες κυκλοφορίες των Orbital και Soulsavers και παλαιότερες ηχογραφήσεις από τους Kraftwerk, Simple Minds, Ultravox, Slits, Echo & The Bunnymen, Paul Kelly & The Dots, The Lambrettas, Bad Manners, Killer Pussy αλλά και The Turtles και Alan Price Set...   Γεννήθηκε σαν σήμερα 19 Απριλίου του 1942 σε ένα προάστειο της μικρής πόλης Washington της επαρχίας Durham, στη βόρεια Αγγλία. Αυτοδίδακτος μουσικός, ο Alan Price έμαθε να παίζει πιάνο και keyboards σε μικρή ηλικία και, πριν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια, ήταν ήδη ο αρχηγός του συγκροτήματος Αlan Price Rhythm & Blues Combo. Το σχήμα αυτό, πολύ σύντομα, το 1962, άλλαξε το όνομά του σε Animals και η συνέχεια, είναι μέρος της ιστορίας του βρετανικού rock...
   To 1965, o Price, εγκατέλειψε το σχήμα για να δημιουργήσει τους Alan Price Set ενώ παράλληλα έκανε εμφανίσεις σαν session και live μουσικός με πολύ μεγάλα ονόματα της εποχής. Εμφανίστηκε στην ταινία 'Don't Look Back' (1967), που έχει σαν θέμα της τον Bob Dylan και την περιοδεία που έκανε το 1965, ενώ γνώρισε επιτυχία στο αγγλικό chart με μερικές από τις πρώτες του ηχογραφήσεις ('I Put A Spell On You' UK No.9 hit single το 1965, 'Ηi-Lilli, Hi-Lo' UK No.11 hit single το 1966, 'Simon Smith And His Amazing Dancing Bear' και 'The House That Jack Built' και τα δύο UK No.4 hit singles το 1967, 'Don't Stop The Carnival' UK No.13 hit single το 1968).
   Το 1967 συμπεριέλαβε μερικές συνθέσεις του Randy Newman στο δεύτερο προσωπικό του δίσκο, βοηθώντας έτσι τα μέγιστα στο να γίνει γνωστός ο πολύ σπουδαίος αυτός συνθέτης και τραγουδιστής. Εξάλλου, η επιτυχία του 'Simon Smith...' είναι σύνθεση του Newman. Εκείνη την περίοδο, είχε και το δικό του τηλεοπτικό show ('Price To Play'), στο οποίο παρουσίαζε μουσικούς και συγκροτήματα (Jimi Hendrix, Joe Walsh, Small Faces κ.α.) αλλά έπαιζε και τη δική του μουσική.
   Στο ξεκίνημα των 70's, συνεργάστηκε με τον δημοφιλή Georgie Fame, ηχογραφώντας μαζί την επιτυχία 'Rosetta' (UK No.11 hit single το 1971) και τον πολύ καλό δίσκο 'Fame And Price, Price And Fame Together'. To 1973 έγραψε μουσική και εμφανίστηκε στην ταινία 'O Lucky Man!' του Lindsay Anderson και, την επόμενη χρονιά, επέστρεψε στα charts με το τραγούδι 'Jarrow Song' (UK No.6 hit single). To 1975 είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία 'Alfie Darling'.
   Στην επόμενη δεκαετία ήταν ξανά στην επικαιρότητα, γράφοντας μουσική για την ταινία 'Britannia Hospital' και το musical 'Andy Capp'. Το 1988, μάλιστα, έγραψε εκ νέου μουσική για την τηλεοπτική μετάφορα του musical από το BBC. To 1983 συμμετείχε στο reunion των Animals και την περιοδεία που έκανε το συγκρότημα τη χρονιά εκείνη. Επανήλθε στη δισκογραφία το 1994, συνεργαζόμενος με τον Zoot Money και τον τραγουδιστή Bobby Tench. Hχογράφησαν, σαν Εlectric Blues Company, το άλμπουμ 'Covers', το οποίο διαδέχτηκε το 'A Gigster's Life For Me', δύο χρόνια αργότερα. Πιό πρόσφατα, κυκλοφόρησε τους δίσκους 'Willow Weep For Me' (2001) και 'Based On A True Story' (2002)...
   Στο clip που ακολουθεί, απολαύστε τον Price να ερμηνεύει το θέμα της ταινίας 'O Lucky Man!' στα opening credits του film...Alan Price's best solo moments:
1. Alan Price Set - 'The House That Jack Built'
2. Alan Price - 'O Lucky Man!'
3. Alan Price Set - 'Any Day Now'
4. Alan Price Set - 'Don't Stop The Carnival'
5. Alan Price & Georgie Fame - 'Rosetta'
6. Alan Price Set - 'Simon Smith And His Amazing Dancing Bear'
7. Alan Price - 'Jarrow Song'
8. Alan Price Set - 'Willow Weep For Me'
9. Alan Price & Georgie Fame - 'Follow Me'
10. Alan Price - 'Papers'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου