Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

STEVE MARRIOTT 1947-1991

   Σήμερα 16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio θα έχουμε μουσική και τραγούδια από τους Billie Holiday, Johnny Tillotson, April March, Special AKA, Selecter, The Church, Black Mountain (καινούργιο τραγούδι), Τhe Stranglers, Stiff Little Fingers, The Dickies, Erazerhead, Blitzkrieg, Circle Jerks και μερικά τραγούδια των Small Faces και Humble Pie για να θυμηθούμε τον Steve Marriott...   O Stephen Peter Marriott είχε έρθει στον κόσμο τον Γενάρη του 1947 στο Λονδίνο, από γονείς που προέρχονταν από την εργατική τάξη. Ήταν από μικρό παιδί θαυμαστής του Buddy Holly και αυτοδίδακτος μουσικός, ξεκινώντας παίζοντας ukelele και harmonica, ενώ στη συνέχεια έμαθε κιθάρα και έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα σε ηλικία 12 ετών!
   Το 1960, κατάφερε να πάρει ένα ρόλο στο musical 'Oliver!' συμμετέχοντας, μάλιστα, και στο δίσκο που κυκλοφόρησε και περιείχε τα τραγούδια από την παράσταση. Οι γονείς του τον έπεισαν να ασχοληθεί σοβαρά με την ηθοποιία και να κάνει σπουδές σε μια ιδιωτική δραματική σχολή του Λονδίνου και (χωρίς να έχει και πολλές επιλογές σε ηλικία 13 ετών) ο ίδιος δέχτηκε. Πήρε κάποιους ρόλους σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο, αλλά αυτό που πραγματικά ήθελε να κάνει ήταν να γίνει μουσικός, κι έτσι, παράτησε την υποκριτική και ξαναγύρισε στη μουσική. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια πολύ μεγάλη οικογενειακή διαμάχη που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το πατρικό του σπίτι.
   Το 1963 υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με την Decca Records και κυκλοφόρησε (σαν solo καλλιτέχνης) ένα single που δεν πήγε καθόλου καλά εμπορικά. Κατόπιν, βρέθηκε σε ένα σχήμα που ονομαζόταν The Moments. Μαζί τους, είχε την ευκαιρία να παίξει ζωντανά κοντά σε δημοφιλή ονόματα όπως οι Nashville Teens και οι Animals και να ηχογραφήσει ένα single που περιείχε σε διασκευή την επιτυχία των Kinks 'You Really Got Me'. Το single κυκλοφόρησε μόνο στην Αμερική και δεν έγινε επιτυχία. Σύντομα, ο Marriott εκδιώχθηκε από το συγκρότημα λόγω του νεαρού της ηλικίας του...
   Μετά ήρθαν οι Small Faces, με τους οποίους ο Steve Marriott έγινε γνωστός σε όλους τους φίλους της rock σκηνής. Δημιουργήθηκαν το 1964, από τον Marriott, τον Ronnie Lane και τον Kenney Jones, σε μια εποχή που και οι τρεις τους ήταν 16-17 ετών! Ονομάστηκαν έτσι γιατί ήταν όλοι μικρού μεγέθους (όσον αφορά το ύψος τους) και γιατί 'face' ήταν το nickname των πιό γνωστών mods του Λονδίνου. Κατάφεραν να γίνουν γνωστοί και αγαπητοί πολύ γρήγορα και το πρώτο τους τραγούδι 'Whatcha Gonna Do About It?' έγινε UK No.14 hit single το 1965. Mέσα στα επόμενα χρόνια, οι Small Faces έγιναν ένα από τα δημοφιλέστερα ονόματα της βρετανικής σκηνής με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μια την άλλη. Το 1966 τα τραγούδια 'Sha-La-La-La-Lee' (UK No.3 hit single), 'Ηey Girl' (UK No.10 hit single), 'All Or Nothing' (UK No.1 hit single), 'My Mind's Eye' (UK No.4 hit single), το 1967 τα 'Ηere Come The Nice' (UK No.12 hit single), 'Itchycoo Park' (UK No.3 & US No.16 hit single), 'Tin Soldier' (UK No.9 hit single) και το 1968 τα 'Lazy Sunday' (UK No.2 hit single), 'Τhe Universal' (UK No.16 hit single). Πέρα από τα singles, όμως, οι Small Faces έκαναν επιτυχία και στους μεγάλους δίσκους, με το άλμπουμ 'Ogdens' Nut Gone Flake' (1968) να μένει στην κορυφή του καταλόγου επιτυχιών για έξι εβδομάδες!
   Το 1968, ο Marriott παντρεύτηκε το μοντέλο Jenny Rylance, την οποία κατάφερε (μετά από χρόνια προσπάθειας) να κερδίσει από τον Rod Stewart! Γι' αυτή τη σχέση είναι γραμμένο το τραγούδι 'Tin Soldier'. Το 1968, επίσης, είναι η χρονιά που ο Marriott εγκαταλείπει τους Small Faces όταν τα μέλη του group αρνούνται να βάλουν στο συγκρότημα τον Peter Frampton, τον οποίο τους είχε προτείνει. Λίγους μήνες αργότερα, θα σχηματίσει με τον Frampton (πρώην μέλος των The Herd) τους Humble Pie...
   Το πρώτο τους τραγούδι, 'Natural Born Bugie', βγήκε στην αγορά το 1969 και έγινε μεγάλη επιτυχία στο Νο.4 του αγγλικού chart. Μετά από δύο μεγάλους δίσκους που βγήκαν κατά τη διάρκεια του 1969, υπέγραψαν, το 1970, στην εταιρία A&M και έστρεψαν την προσοχή τους στην αμερικανική αγορά. Το 1971 ηχογράφησαν έναν από τους καλύτερους live δίσκους όλων των εποχών ('Performance Rockin' The Fillmore') και το 1972, με το δίσκο 'Smokin'' κατάφεραν να μπουν στο top-10 της Αμερικής. Ιδιαίτερα επιτυχημένος ήταν και ο δίσκος 'Eat It' του 1973.
   Δυστυχώς, όμως, ο Marriott είχε μια πολύ στενή σχέση με τα ναρκωτικά, από την εποχή των Small Faces ακόμη. Όταν ήταν σε περιοδείες με τους Humble Pie κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες κοκαίνης και αλκοόλ, ενώ δοκίμαζε συχνά και LSD. Όλα αυτά οδήγησαν στη διάλυση του γάμου του, αφού η Rylance τον εγκατέλειψε το 1973, αλλά και στη διάλυση των Humble Pie το 1975, αφού τα ναρκωτικά δεν άφηναν κανένα από τα μέλη του συγκροτήματος να συγκεντρωθεί στη μουσική...
   To 1976 ο Steve Marriott επιστρέφει στην Αγγλία και κυκλοφορεί έναν solo δίσκο με τίτλο το όνομά του. Την ίδια χρονιά γίνεται πατέρας από την Pam Stephens, την οποία παντρεύεται λίγους μήνες αργότερα. Eκείνη την εποχή, είχε έρθει σε επαφή με τους Rolling Stones, οι οποίοι έψαχναν τον αντικαταστάτη του Mick Taylor. Ο Κeith Richards ήταν αυτός που είχε κάνει την πρόταση στον Marriott, αλλά ο Mick Jagger δεν συμφώνησε κι έτσι, ο Marriott δεν έγινε μέλος του group.
   Λίγο αργότερα, συμμετείχε στην επανασύνδεση των Small Faces, η οποία απέφερε δύο δίσκους, που όμως, δεν έκαναν επιτυχία. Το 1978 αναγκάστηκε να φύγει από την Αγγλία και να πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία για να γλυτώσει από τους φόρους που έπρεπε να αποδώσει. Εγκαταστάθηκε, μαζί με τη σύζυγό του και το γιό του, στη Santa Cruz California, όπου έφτασε στο σημείο να μαζεύει αντικείμενα από τα σκουπίδια για να ζήσει! Αυτός και η οικογένειά του έμεναν στο σπίτι ενός φίλου του εκείνη την περίοδο...
   Χωρίς να έχει και πολλές επιλογές, δέχτηκε μια πρόταση για επανασύνδεση των Humble Pie. Το 1980 κυκλοφόρησαν (με διαφορετική σύνθεση, χωρίς τον Frampton που είχε γίνει μεγάλος star σαν solo καλλιτέχνης) το δίσκο 'On To Victory' και το 1982 το 'Go For The Throat'. Οι δίσκοι πήγαν σχετικά καλά, αλλά τα προβλήματα δεν τελείωναν για τον Marriott. Ο δεύτερος γάμος του ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης και ο ίδιος βρέθηκε στα μέσα μιας περιοδείας στο νοσοκομείο με προβλήματα στο συκώτι. Οι Humble Pie διέλυσαν ξανά, ο γάμος του έληξε και ο Marriott γύρισε πάλι πίσω στην Αγγλία.
   Εκεί έγινε ξανά πατέρας από την Manon Piercey (1985) και προσπάθησε να κόψει τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Παράλληλα, έπαιζε σε μικρά clubs με το σχήμα Packet Of Three, μαζεύοντας λεφτά για να ξεχρεώσει αυτά που χρωστούσε στην εφορία. Η σχέση του με την Piercey έληξε πολύ σύντομα, αφού λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού τους, γνώρισε την Toni Poultney, την οποία και παντρεύτηκε λίγο αργότερα. Το 1989 τραγούδησε για την ταινία 'Gnaw: Food Of The Gods II' και κυκλοφόρησε τον δίσκο 'Τhirty Seconds To Midnite'.
   Tον Ιανουάριο του 1991 βρέθηκε στην Αμερική για να ηχογραφήσει με τον Peter Frampton ένα comeback album με τους Humble Pie, αλλά οι ηχογραφήσεις σταμάτησαν. Ο Marriott είχε αρχίσει να πίνει και να παίρνει ναρκωτικά ξανά εκείνη την περίοδο. Στις 19 Απριλίου 1991, μετά από ένα πάρτυ που έγινε στο σπίτι ενός φίλου, ο Steve Marriott καυγάδισε με τη σύζυγό του και έφυγε μόνος για το σπίτι τους. Το σπίτι πήρε φωτιά (πιθανότατα από τσιγάρο που κάπνιζε στο κρεβάτι την ώρα που αποκοιμήθηκε) και ο Marriott δεν πρόλαβε να βγει έξω...
   Ήταν ένας από τους δυναμικότερους rock τραγουδιστές που υπήρξαν ποτέ και ένας πολύ καλός συνθέτης. Καλλιτέχνες όπως ο Steve Perry (Journey), Kevin DuBrow (Quiet Riot), Ozzy Osbourne, Paul Stanley (Kiss), τον έχουν αναφέρει ως μια από τις μεγαλύτερες επιρροές τους...Steve Marriott's best moments:
1. Small Faces - 'All Or Nothing'
2. Humble Pie - 'I Don't Need No Doctor' (live)
3. Small Faces - 'Tin Soldier'
4. Humble Pie - 'Natural Born Bugie'
5. Small Faces - 'Itchycoo Park'
6. Humble Pie - 'Hot 'n' Nasty'
7. Small Faces - 'My Mind's Eye'
8. Humble Pie - 'Thirty Days In The Hole'
9. Small Faces - 'Lazy Sunday'
10. Humble Pie - 'The Sad Bag Of Shaky Jake'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου