Τρίτη 24 Απριλίου 2012

HAPPY B-DAY TONY VISCONTI

   Σήμερα στην εκπομπή Rock Diaries (16.00-17.00 Up 'n' Loud Web Radio) ακούσαμε τραγούδια από τους Blancmange, Dream Sequence, Modern English, The Beat, Soft Boys, Captain Sensible, Holly & The Italians, Jilted John, 999, The Drones, Protex, Wasteland και αποσπάσματα από δίσκους των David Bowie, T.Rex, Paul McCartney & The Wings, Thin Lizzy, στους οποίους την παραγωγή είχε κάνει ο σημερινός εορτάζοντας, Tony Visconti...



   O Anthony Edward Visconti γεννήθηκε στο Brroklyn της Νέας Υόρκης το 1944 και ήρθε σε επαφή με τη μουσική, εξαιτίας του φιλόμουσου πατέρα του, σε ηλικία 5 ετών. Έμαθε πολύ γρήγορα να παίζει tuba και bass, ενώ όταν έγινε teenager έμαθε και κιθάρα.
   Μαζί με τη σύζυγό του, Siegrid, προσπάθησαν να κάνουν καριέρα στο χώρο της μουσικής, παίζοντας σαν Tony & Siegrid. To 1966, το πρώτο τους τραγούδι ('Long Hair'), ακούστηκε αρκετά από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Νέας Υόρκης αλλά, η συνέχεια ήταν απογοητευτική. Τότε, ο Visconti πήρε την αποφάση να ασχοληθεί με την μουσική παραγωγή. Βρήκε πολύ γρήγορα δουλειά στην εταιρία Richmond Organization, η οποία είχε κυκλοφορήσει τα singles που είχε ηχογραφήσει με την τότε σύζυγό του.
   Το 1968 πέταξε στο Λονδίνο για να κάνει την παραγωγή σε κάποιες ηχογραφήσεις του Georgie Fame και, έκτοτε, έγινε μόνιμος κάτοικος της πόλης. Την επόμενη χρονιά, συνεργάστηκε με τους Iveys για το δίσκο τους 'Maybe Tomorrow' που κυκλοφόρησε από την εταιρία των Beatles (τη γνωστή Apple). Οι Iveys έγιναν στη συνέχεια Badfinger και ο Visconti δούλεψε και πάλι μαζί τους σε έναν από τους δίσκους τους.
   Το μεγάλο όμως break-through, έγινε όταν γνώρισε τον Marc Bolan και δούλεψε μαζί του για μια σειρά επτά δίσκων των T.Rex (με κορυφαία στιγμή το 'Electric Warrior' του 1971). Παράλληλα γνωρίστηκε και με τον David Bowie και ήταν ο παραγωγός σε μερικούς από τους σημαντικότερους δίσκους της καριέρας του ('Space Oddity', 'The Man Who Sold The World', 'Diamond Dogs', 'Low', 'Heroes', 'Lodger' κ.α.). Στη δεκαετία του '70 δούλεψε επίσης με τους Gentle Giant, The Strawbs, Osibisa, Ralph McTell, The Sparks, Argent, Caravan, Iggy Pop, Steve Gibbons, Thin Lizzy (ήταν μαζί τους και στο κορυφαίο 'Live & Dangerous'), Rick Wakeman, Paul McCartney (έκανε την παραγωγή στο υπερ-επιτυχημένο 'Band On The Run'), Mary Hopkin (η οποία έγινε και η δεύτερη σύζυγός του).
Στα 80's συνεργάστηκε με την τραγουδίστρια Elaine Page, τους Boomtown Rats, τους Stranglers, τον John Hiatt, τους Modern Romance, τον Adam Ant, τους Altered Images και τους Moody Blues για δύο από τους δίσκους τους. Στα 90's το άστρο του έμοιασε να σβήνει, αλλά και πάλι, ο Visconti έκανε αξιόλογες δουλειές με τους Gay Dad, Luscious Jackson, The Seahorses.
   Την επόμενη δεκαετία, επανήλθε στις επιτυχίες κάνοντας την παραγωγή σε δύο δίσκους του David Bowie, ενώ έπαιξε μπάσο και βοήθησε στην παραγωγή του δίσκου 'Welcome To The Monkey House' των Dandy Warhols. Κατόπιν εργάστηκε με τους Manic Street Preachers για το δίσκο 'Lifeblood', όπου εκανε την παραγωγή σε τρία τραγούδια. Επίσης, δούλεψε με τους Kashmir, Alejandro Escovedo, Prefab Sprout και το 2006 ήταν ο παραγωγός του Morrissey στο δίσκο του 'Ringleader Of The Tormentors'. Πιό πρόσφατα, συνεργάστηκε με τους Razorlight, Fall Out Boy και Kaiser Chiefs...



Tony Visconti's best moments:
1. David Bowie - 'Heroes'
2. T.Rex - 'Electric Warrior'
3. Thin Lizzy - 'Live & Dangerous'
4. Paul McCartney & The Wings - 'Band On The Run'
5. Osibisa - 'Woyaya'
6. Iggy Pop - 'The Idiot'
7. Boomtown Rats - 'Mondo Bongo'
8. The Stranglers - 'La Folie'
9. Kashmir - 'No Balance Palace'
10. Morrissey - 'Ringleader Of The Tormentors'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου