Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

HAPPY B-DAY FISH

   Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ακούσουμε τις πρόσφατες κυκλοφορίες των Jack White, Alabama Shakes, The Gossip, θα κάνουμε ένα μακρινό flashback για να θυμηθούμε τους Hasil Adkins, Bobby 'Boris' Pickett, Dexter Gordon, θα τιμήσουμε τους εορτάζοντες των ABBA, Erasure, Marillion, Ocean Colour Scene, αλλά θα ακούσουμε και new wave/punk rock από τους The Only Ones, The Jolt, The Photos, The Pork Dukes, The Radiators From Space.



   Oνομάζεται Derek William Dick και κατάγεται από τη μικρή πόλη Dalkeith της περιοχής Midlothian της Σκωτίας. Εκεί γεννήθηκε, σαν σήμερα, στις 25 Απριλίου 1958 και εκεί μεγάλωσε, ακούγοντας τη μουσική των Genesis, Van Der Graaf Generator, Υes, Pink Floyd, David Bowie και διαβάζοντας τα λογοτεχνικά έργα των Dylan Thomas, Truman Capote, Robert Burns. Το 1981, ο κόσμος τον γνώρισε σαν τραγουδιστή τoυ progressive rock σχήματος, Marillion...
   To συγκρότημα είχε δημιουργηθεί το 1979, σαν Silmarillion (από βιβλίο του Tolkien) και έπαιξαν μπροστά σε κοινό, για πρώτη φορά, το 1980. Ο Fish μπήκε στο group το Γενάρη του 1981 και η παρουσία του έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά την επιτυχία τους. Ήταν αυτός που έγραψε τους στίχους για τα σημαντικότερα και πιό επιτυχημένα τραγούδια τους, αυτά που χαρακτήρισαν την πορεία των Marillion. Η σκηνική του εμφάνιση, που θύμιζε τον Peter Gabriel στα χρόνια με τους Genesis, ήταν επίσης καταλυτική, αφού το συγκρότημα απέκτησε τη φήμη ενός εντυπωσιακού live σχήματος.
   Το 1983, από τον πρώτο δίσκο τους, 'Script For A Jester's Tear', το τραγούδι 'Garden Party' έγινε UK No.16 hit single και οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά με το δίσκο 'Fugazi' και τα τραγούδια 'Punch & Judy' (UK No.29 hit single) και 'Assassing' (UK No.22 hit single). Οι καλύτερες, όμως, χρονιές του Fish και των Marillion, ήταν τα επόμενα τρία χρόνια, αφού οι δίσκοι 'Misplaced Childhood' (1985, UK No.1 LP) και 'Clutching At Straws' (1987), έβγαλαν τις πολύ μεγάλες επιτυχίες 'Kayleigh' (UK No.2 hit single), 'Lavender' (UK No.5 hit single), 'Heart Of Lothian' (UK No.29 hit single), 'Incommunicado' (UK No.6 hit single), 'Sugar Mice' (UK No.22 hit single), 'Warm Wet Circles' (UK No.22 hit single).
   Mετά από την κυκλοφορία του πολύ καλού live δίσκου 'The Thieving Magpie', o Fish εγκατέλειψε τους Marillion και συνέχισε σαν solo καλλιτέχνης. Το 1990 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος, με τίτλο 'Vigil In A Wilderness Of Mirrors' και την επόμενη χρονιά το 'Internal Exile'. Δύο χρόνια μετά, ηχογράφησε ένα δίσκο με διασκευές ('Songs From The Mirror') σε τραγούδια των Moody Blues, Alex Harvey, Pink Floyd, T.Rex κ.α. To 1994 με το δίσκο 'Suits' μπήκε στο top-20 της Αγγλίας. Συνέχισε με το 'Sunsets On Empire' (1997) και 'Raingods With Zippos' (1999), με τον Steven Wilson των Porcupine Tree να συνεργάζεται μαζί του για τον τελευταίο.
   Στην επόμενη δεκαετία ηχογράφησε τους δίσκους 'Fellini Days' (2001), 'Field Of Crows' (2004) και '13th Star' (2007). Στον τελευταίο, μάλιστα, ο μπασίστας Steve Vantsis (River City People, Horse, Billy McKenzie κ.α.) είναι αυτός που χρεώνεται (μαζί με τον Fish φυσικά) τις συνθέσεις.
   Πέρα από τη μουσική, ο Fish έχει ασχοληθεί και με την ηθοποιία, ξεκινώντας το 1991 για μια σειρά του BBC, ενώ το 1994 εμφανίστηκε στην ταινία 'Chasing The Deer'. Έκτοτε, έκανε σποραδικές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές και είχε ένα ρόλο στην ταινία 'The Jacket' του 2005.



Μarillion's best moments with Fish:
1. 'Grendel'
2. 'Freaks'
3. 'Assassing'
4. 'Garden Party'
5. 'Market Square Heroes'
6. 'Lavender'
7. 'Pseudo Silk Kimono'
8. 'He Knows You Know'
9. 'Kayleigh'
10. 'Slainte Mhath'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου