Τρίτη 3 Απριλίου 2012

FAD GADGET 1956-2002

   Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ακούσουμε τους ολοκαίνουργιους Killing Joke, μαζί με παλαιότερα τραγούδια από τους Βlondie, The Romantics, The Only Ones, The Cure, XTC, Theatre Of Hate, Nick Cave & Warren Ellis αλλά και Dangerous Girls, Social Distortion, UK Subs, Cockney Rejects, Angelic Upstarts. Τέλος, θα θυμηθούμε μαζί τον σπουδαίο Frank Tovey, ή αλλιώς Fad Gadget...



   Όταν ήταν στο σχολείο προσπάθησε να μάθει να παίζει μουσική, αλλά είδε ότι δεν τα κατάφερνε πολύ καλά, κι έτσι, στράφηκε σε άλλες μορφές τέχνης. Σπούδασε visual arts και παντομίμα στο Πανεπιστήμιο του Leeds και, στην προσπάθειά του να συνδιάσει την παντομίμα με μουσική, ασχολήθηκε ξανά με το θέμα, αυτή τη φορά όμως, αρκετά διαφορετικά...
   Χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει, ο Tovey έγινε ένας από τους πρωτοπόρους της industrial μουσικής, αφού πειραματίστηκε με ήχους που ηχογραφούσε σε ένα μικρό κασετόφωνο, στο οποίο είχε αλλάξει την κεφαλή και είχε τοποθετήσει ένα κουμπί που τον βοηθούσε να κρατάει στην ταινία μόνο τους ήχους που ήθελε! Όταν τελείωσε τις σπουδές του, έστησε ένα αυτοσχέδιο studio στο μικρό διαμέρισμά του στο Λονδίνο, όπου συνέχισε να πειραματίζεται με ήχους που δεν είχαν καμμία σχέση με μουσικά όργανα (κατσαρόλες, τρυπάνια, ξυριστικές μηχανές κτλ). Αργότερα, κατάφερε να αγοράσει ένα ηλεκτρικό πιάνο, ένα Korg syntheseizer και ένα drum machine...
   Eνώ τα 70's έφταναν στο τέλος τους, ο Tovey έστειλε ένα demo στον Daniel Miller (ο οποίος τότε ηχογραφούσε σαν The Normal) και έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία που είχε στήσει ο Miller και είχε ονομάσει Mute! Το τραγούδι του 'Back To Nature' ήταν η δεύτερη, μόλις, κυκλοφορία της εταιρίας. Ακολούθησε, το 1980, το σπουδαίο 'Ricky's Hand' και, αμέσως μετά, ο πρώτος του μεγάλος δίσκος, με τίτλο 'Fireside Favourites'.
   O Tovey έγινε γνωστός (πέρα από τους δίσκους του) κυριώς για τις ζωντανές εμφανίσεις του, όπου χρησιμοποιούσε περιέργα οπτικά εφφέ, κάλυπτε το σώμα του με πίσσα και πούπουλα ή αφρό ξυρίσματος και έπαιζε με το κεφάλι (!) διάφορα από τα μουσικά όργανα που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Αύτο, αρκετές φορές, κατέληγε στο να τραυματιστεί! Καθώς ο χρόνος περνούσε, ο Tovey έμαθε να χρησιμοποιεί προς όφελός του τις δυνατότητες που του έδιναν τα studio της εποχής και, παράλληλα, άρχισε να βάζει στις συνθέσεις του περισσότερα συμβατικά μουσικά όργανα. Το 1981 ηχογράφησε τον πολύ καλό δίσκο 'Incontinent' και το single 'Make Room', ενώ την επόμενη χρονιά, έβγαλε το υπέροχο 'Under The Flag'.
   Το 1983 βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου εκεί ηχογράφησε το άλμπουμ του 'Gag' στα Hansa Tonstudio. Eκεί ηχογράφησε για πρώτη φορά με πλήρες συγκρότημα αλλά συνεργάστηκε και με τους Einsturzende Neubauten για το τραγούδι 'Collapsing New People' (το όνομά του συγκροτήματος είναι 'collapsing new buildings' στα αγγλικά!). Κι ενώ εκείνη την εποχή, όλοι σχεδόν οι pop και rock μουσικοί είχαν στρέψει την προσοχή τους στα synths, ο Τοvey είχε αποφασίσει να απομακρυνθεί από τον ηλεκτρονικό ήχο και να στραφεί σε πιό ακουστικές φόρμες. Εξάλλου, είχε ασχοληθεί με τα syntheseizers πολύ πριν ασχοληθούν όλοι οι υπόλοιποι και έψαχνε, πλέον, κάτι διαφορετικό. Μετά την κυκλοφορία του 'Gag' (1984) ο Τοvey αποφάσισε ότι δεν θα ξαναηχογραφούσε σαν Fad Gadget!
   Kυκλοφόρησε ένα δίσκο με τον avant garde καλλιτέχνη Boyd Rice και συνέχισε με το 'Snakes & Ladders' το 1986. Παίζοντας κυρίως ακουστικές συνθέσεις και έχοντας αποκλείσει τελείως τα synths από τη μουσική του, ο Tovey ηχογράφησε τέσσερις δίσκους από το 1988 μέχρι και το 1992 και το 1993 πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τη μουσική βιομηχανία.
   Eπανήλθε σαν Fad Gadget το 2001 και ήταν support act στους Depeche Mode στην περιοδεία τους για το δίσκο 'Exciter'. Yπέστη καρδιακή προσβολή στις 3 Απριλίου 2002, σε μια περίοδο που εργαζόταν πάνω στο comeback album του.
   Πρωτοπόρος του new wave και του industrial, ο Τovey ήταν (και είναι) πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι έκαναν μεγάλη καριέρα πατώντας πάνω στις συνθέσεις του. Τα περισσότερα μεγάλα ονόματα της electropop των 80's (Depeche Mode, Yazoo, Blancmange) αλλά και πολλά σχήματα των 90's και των 00's (Mesh, De/Vision, VNV Nation, Die Krupps) του χρωστάνε τα πάντα. Στο clip που ακολουθεί, δείτε τον σε μια από τις πολύ σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του.



Fad Gadget's best moments:
1. 'Ricky's Hand'
2. 'Saturday Night Special'
3. 'Collapsing New People'
4. 'Life On The Line'
5. 'For Whom The Bells Toll'
6. 'Back To Nature'
7. 'Love Parasite'
8. 'I Discover Love'
9. 'King Of The Flies'
10. 'Make Room'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου