Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

SPIZZ: The 'Star Trek' Connection

   Εύχομαι σε όλους καλή Μεγάλη Εβδομάδα. Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ακούσουμε μουσική και τραγούδια από τους My Chemical Romance, The Strokes, R.E.M., Malcolm McLaren & The Bootzilla Orchestra, Talk Talk, British Electric Foundation, Echo & The Bunnymen, The Lords Of The New Church, Television Personalities, The Ex & Tom Cora, The Clash, Violators, 999, Jilted John και Athletico Spizz '80...   Οι Spizzenergi ήταν ένα πολύ δημοφιλές punk rock/new wave συγκρότημα από την Αγγλία, που ξεκίνησε να δισκογραφεί το 1978 και στα early 80's κατάφερνε να παίζει sold out συναυλίες σε αρκετά μεγάλους συναυλιακούς χώρους της πατρίδας του. Frontman του σχήματος, ήταν ο Kenneth Spiers, γνωστός σαν Spizz. To group άλλαζε συχνά το όνομά του, από κυκλοφορία σε κυκλοφορία, έχοντας βγάλει δίσκους (κυρίως singles) σαν Spizzoil, Spizzles, Spizz, Spizzenergi 2, Athletico Spizz '80. Σταμάτησαν να είναι ενεργοί το 1982 και επανήλθαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα το 1987/88.
   Το 1979, σαν Spizzenergi, είχαν κυκλοφορήσει ένα από τα καλύτερα punk rock singles όλων των εποχών, με τίτλο 'Where's Captain Kirk?'. Όπως είναι προφανές και από τον τίτλο του, το θέμα του τραγουδιού είχε να κάνει με τη σειρά/ταινία επιστημονικής φαντασίας 'Star Trek' και τον καπετάνιο του διαστημόπλοιου Enterprise, James T. Kirk. Το εξαιρετικό αυτό τραγούδι, έγινε μεγάλη επιτυχία στο νεοσύστατο, τότε, UK indie chart, όμως προκάλεσε την αντίδραση της κινηματογραφικής εταιρίας Paramount Pictures, η οποία ισχυρίστηκε ότι το συγκρότημα ήταν υπεύθυνο για τις χαμηλές πωλήσεις του soundtrack για το 'Star Trek', αφού πολύς κόσμος πίστευε ότι το 'Where's Captain Kirk?' ήταν τραγούδι από το film, αγοράζοντας έτσι το single των Spizzenergi και όχι τη μουσική της ταινίας!
   Έξι μήνες αργότερα, στις 9 Απρίλη 1980 και έχοντας αλλάξει το όνομά τους σε Athletico Spizz '80, το συγκρότημα του Spiers επανήλθε με ένα καινούργιο double A-side single. Στην κυκλοφορία αυτή, υπήρχαν δύο τραγούδια των οποίων οι τίτλοι ήταν 'No Room' και 'Spock's Missing'. To δεύτερο, ήταν ακόμη μια αναφορά στο 'Star Trek', αυτή τη φορά σε έναν άλλο, εξίσου δημοφιλή, χαρακτήρα της ταινίας, τον Mr.Spock (στη φώτο του άρθρου). Αυτή τη φορά, δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την Paramount Pictures, μια που το single δεν έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία όσο το προηγούμενο. Σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Zig Zag, o Spizz δήλωνε για το 'Spock's Missing' και την Paramount:
   'It's the sequel before the film. I'm sure they're gonna get wind of it and make a quick scrap movie about 'Spock's Missing'. It's the first love song i've ever written. It's Kirk pinning for Spock, who's... unavailable'
   Κατά έναν παράξενο τρόπο, τέσσερα χρόνια αργότερα, η Paramount Pictures θα γυρίσει την τρίτη ταινία της σειράς, δίνοντάς της τον τίτλο 'Star Trek III: The Search For Spock'. Δυστυχώς, οι Spizzenergi είχαν διαλύσει και δεν έγιναν δηλώσεις για το θέμα...
   Στο clip που ακολουθεί (υπάρχει στην ταινία Urgh! A Music War) παρακολουθήστε το συγκρότημα να παίζει live το 'Where's Captain Kirk?' στην τελευταία από τις 6 sold out βραδιές που είχαν κάνει στο θρυλικό Marquee Club του Λονδίνου. Εκείνη τη νύχτα τα ποτά ήταν κερασμένα από τον Spizz, που ήθελε να ευχαριστήσει τον κόσμο για την μεγάλη προσέλευσή του τις προηγούμενες νύχτες...Spizz's best moments:
1. Spizzenergi - 'Where's Captain Kirk?'
2. Spizzenergi - 'Soldier Soldier'
3. Spizzoil - 'Cold City'
4. Spizzenergi 2 - 'Mega City 3'
5. Athletico Spizz '80 - 'Personimpresonator'
6. Spizzles - 'Risk'
7. Spizzenergi 2 - 'Jungle Fever'
8. Spizzoil - '6000 Crazy'
9. Athletico Spizz '80 - 'Spock's Missing'
10. Spizzles - 'Melancholy'

1 σχόλιο: