Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

ADRIAN BORLAND 1957-1999

   Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα ασχοληθούμε με τη μουσική ενός πολύ σημαντικού και, δυστυχώς, υποτιμημένου μουσικού της εποχής του new wave. Είναι ο Adrian Borland, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με ένα από τα καλύτερα σχήματα των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του '80, τους υπέροχους The Sound...   Γεννημένος το 1957 στο Λονδίνο, ο Adrian Borland ήταν, σε ηλικία 14 ετών, ένας ολοκληρωμένος κιθαρίστας κι ένας πολλά υποσχόμενος συνθέτης. Πριν ακόμη γίνει 20 ετών, δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, που ονόμασε The Outsiders. Παίζοντας ενεργητικό, ρυθμικό punk rock, το σχήμα κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 1977 ('Calling On You') και συνέχισε με το EP 'One To Infinity'. Το 1979 ηχογράφησαν το 'Close Up', που έμελλε να είναι και το τελευταίο τους άλμπουμ. Αλλάζοντας τον ήχο τους, με την προσθήκη syntheseizer, οι Outsiders έγιναν The Sound...
   Έχοντας για μόνιμους συνεργάτες τον Graham Bailey στο μπάσο και τον Mike Dudley στα τύμπανα, ο Borland ήταν η αρχή και το τέλος του συγκροτήματος, παίζοντας κιθάρα, τραγουδώντας και συνθέτοντας τα τραγούδια τους. Κατάφεραν να υπογράψουν δισκογραφικό συμβόλαιο με την Korova και να βγάλουν στην αγορά το υπέροχο 'Jeopardy' το 1980. Η επόμενη χρονιά, ήταν μια από τις καλύτερες και δημιουργικότερες για τον Borland. Ο δεύτερος δίσκος των Sound ('From The Lion's Mouth') ήταν ένας από τους καλύτερους της χρονιάς και κατάφερε να κάνει καλές πωλήσεις. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τον Jello Biafra των Dead Kennedys και κυκλοφόρησε, μαζί με τον Graham Bailey, ένα ηλεκτρονικής κατεύθυνσης άλμπουμ με το όνομα Second Layer (είχαν κυκλοφορήσει και δύο EP's πριν το δίσκο 'World Of Rubber').
   Το 1982 βγήκε και το τελευταίο τους άλμπουμ για την Korova, η οποία τους πίεσε να ηχογραφήσουν έναν εμπορικότερο δίσκο και οι Sound της 'χάρισαν' το σκοτεινό και πειραματικό 'All Fall Down', αρνούμενοι να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση που επιθυμούσε η εταιρία. Η αλλαγή δισκογραφικής στέγης (στην ανεξάρτητη Statik) δεν βοήθησε το group να κάνει μεγαλύτερες πωλήσεις, ούτε να κερδίσει περισσότερους φίλους. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν εξαιρετικούς δίσκους και έκαναν συνεχείς περιοδείες στην Ευρώπη, οι Sound έμεναν μόνιμα στο περιθώριο, βλέποντας άλλα σχήματα της εποχής (που δεν ήταν καλύτερα από αυτούς) να φτάνουν στην επιτυχία. Το 1984 προσπάθησαν με το EP 'Shock Of Daylight' και το 1985 κυκλοφόρησαν το ζωντανά ηχογραφημένο 'In The Hothouse' και το studio 'Heads And Hearts'. To τελευταίο τους άλμπουμ είχε τίτλο 'Thunder Up' και κυκλοφόρησε από την Play It Again Sam Records.
   Από το 1985 και μετά, ο Borland έπασχε από κατάθλιψη που δεν μπορούσε να καταπολεμήσει. Το 1987 διέλυσε το συγκρότημα, αποχωρώντας κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας τους στην Ολλανδία (ίσως η μοναδική χώρα που οι Sound ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς), κάτι που στη συνέχεια μετάνοιωσε. Έμεινε στην Ολλανδία και εκεί αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα του, που ονόμασε Adrian Borland & The Citizens. To 1989 ήρθε και ο πρώτος δίσκος με το καινούργιο του σχήμα, με τίτλο 'Alexandria'. Ο δίσκος ήταν καλός και αρκετά διαφορετικός από αυτούς των Sound, αλλά οι πωλήσεις ήταν, τουλάχιστον απογοητευτικές. To 1992 ο Borland και οι Citizens επανήλθαν με το δίσκο 'Brittle Heaven' και το 1994 με το ακουστικό και σκοτεινό 'Beautiful Ammunition'. Ακολούθησε το 'Cinematic' (1995) και η συμμετοχή του Borland στο σχήμα White Rose Transmission. To 1997 κυκλοφόρησε ο δίσκος '5:00 AM' και το 1999 έγραψε τα περισσότερα τραγούδια και έκανε την παραγωγή για την δεύτερη κυκλοφορία των White Rose Transmission. Καμμία από τις καλές και σοβαρές προσπάθειές του δεν έκανε εμπορική επιτυχία.
   Όλα αυτά τα χρόνια, ο Adrian Borland ζούσε μαζί με την κατάθλιψη, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τρεις αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας. Η κατάστασή του χειροτέρεψε όταν άρχισε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Τις πρώτες ώρες της 26ης Απριλίου 1999 αυτοκτόνησε, πηδώντας μπροστά από ένα τρένο που εισέρχοταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Wimbledon. Εκείνη την ημέρα, είχε προγραμματιστεί η κυκλοφορία του CD 'Propaganda', που περιέχει τις πρώτες, ανέκδοτες μέχρι τότε, ηχογραφήσεις των Sound...Τhe Sound's best moments:
1. 'New Dark Age'
2. 'Total Recall'
3. 'Resistance'
4. 'Winning'
5. 'Sorry'
6. 'Silent Air'
7. 'Winter'
8. 'Golden Soldiers'
9. 'Fatal Flaw'
10. 'Iron Years'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου