Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

IMMORTAL RONNIE JAMES DIO

   Πολλά γενέθλια, πολλών αγαπημένων καλλιτεχνών σήμερα. 'Ετσι στο πρόγραμμα (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud) έχουμε το θρύλο της jazz Dizzy Gillespie, τους Manfred Mann, τον σχεδόν παρανοικό Julian Cope, μαζί με Toto, The Go-Go's, Strawberry Switchblade, Queens Of The Stone Age, The Cramps, Wasted Youth κ.α.


  
   Πρίν από ένα χρόνο, σαν σήμερα, στην παραθαλάσσια πόλη Kavarna της γειτονικής Βουλγαρίας, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και στα πλαίσια της ανάπλασης ενός δημοτικού πάρκου, γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του αείμνηστου heavy metal τραγουδιστή Ronnie James Dio! Το έργο φιλοτέχνησαν οι γλύπτες Alexander Petrov και Krasimir Krastev-Lomsky και είναι μια ακόμη απόδειξη για το πόσο δημοφιλής είναι η hard rock μουσική στη Βουλγαρία, αλλά και πόσο αγαπητός ήταν και είναι, ο Ronnie James Dio...
   O Ronald James Padanova γεννήθηκε το 1942 στο Portsmouth της πολιτείας New Hampshire από γονείς με Ιταλική καταγωγή. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και από μικρός ασχολήθηκε με rock 'n' roll groups παίζοντας μπάσσο και τραγουδώντας. Το 1958 κυκλοφόρησε ένα single με το συγκρότημα Ronnie & The Red Caps. To 1961 το group άλλαξε όνομα και κυκλοφόρησαν μέσα στα επόμενα χρόνια μερικά singles και ένα album σαν Ronnie Dio & The Prophets. To 1967 ο Ronnie διέλυσε τους Prophets και προσχώρησε στους Electric Elves, οι οποίοι το 1969 έγιναν Elf και άνοιγαν τις συναυλίες των Deep Purple. Εκεί τον άκουσε ο Richie Blackmore για πρώτη φορά, και, όταν έφυγε από τους Deep Purple, κάλεσε τον Dio (και άλλα μέλη των Elf) για τη δημιουργία των Rainbow.
   Με τους Rainbow ηχογράφησε 3 studio και ένα live album και το 1979 άφησε το συγκρότημα αντικαθιστώντας τον Ozzy Osbourne στους Black Sabbath. Στους Sabbath συμμετείχε στον θρυλικό  δίσκο 'Heaven And Hell', στο 'The Mob Rules' και το ζωντανά ηχογραφημένο 'Live Evil', ενώ στη συνέχεια αποχώρησε για να δημιουργήσει το δικό του σχήμα, Dio (επέστρεψε στους Black Sabbath το 1992 για ένα ακόμη άλμπουμ, ενώ το 2006 συμμετείχε και στους Heaven And Hell). Με το group του κυκλοφόρησε 11 studio albums και μερικά live, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στο κοινό του heavy metal, κυρίως στα 80's.
   Έφυγε από κοντά μας το Μάιο του 2010 αφήνοντας πίσω του μια πολύ μεγάλη προσφορά για να τον θυμόμαστε για πάντα. Πέρα από τη μουσική και την μοναδική φωνή του, o Ronnie James Dio έμεινε στην ιστορία του rock επειδή ήταν αυτός που πρώτος έκανε γνωστό στο metal κοινό το 'devil horns', το γνωστό σήμα με τα χέρια που είναι must σε κάθε heavy metal συναυλία...



Dio's best moments:
1. Black Sabbath - 'Heaven And Hell'
2. Dio - 'Don't Talk To Strangers'
3. Black Sabbath - 'Turn Up The Night'
4. Dio - 'We Rock'
5. Elf - 'Hoochie Koochie Lady'
6. Rainbow - 'Gates Of Babylon'
7. Dio - 'Holy Diver'
8. Rainbow - 'Man On The Silver Mountain'
9. Rainbow - 'Kill The King'
10. Rainbow - 'Catch The Rainbow'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου