Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

BBC's LEGEND JOHN PEEL

   Σήμερα έχουμε στον Up 'n' Loud τραγούδια από τους Jonathan Richman & The Modern Lovers, Pink Floyd, The Fall, Undertones, Helen Reddy, Judas Priest, Television, Bat For Lashes, Gregory Isaacs, Michael Jackson, Jon Anderson και μερικά λογάκια για τον ραδιοφωνικό παραγωγό John Peel...



   Ο John Robert Parker Ravenscroft γεννήθηκε το 1939 στο μικρό Heswall, που βρίσκεται κοντά στο Liverpool, και μεγάλωσε στο κοντινό Burton. Από το 1960 και μέχρι το 1967 έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάστηκε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο, σε ένα σταθμό του Dallas, Texas. Στη συνέχεια δούλεψε και σε άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τελικά, επέστρεψε στην πατρίδα του όπου συνέχισε στο ράδιο στον πειρατικό σταθμό Radio London.
   Όταν το Radio London έκλεισε, ο Peel βρήκε θέση στο νεοσύστατο κανάλι Radio 1 του BBC, παρουσιάζοντας την εκπομπή 'Top Gear' μέχρι το 1975 ενώ στη συνέχεια έκανε το δικό του show που δεν είχε τίτλο (απλά ανέφερε το όνομά του 'John Peel on Radio 1 BBC'). Από το 1982 μέχρι και το 1987 παρουσίαζε στην τηλεόραση το δημοφιλέστατο pop show 'Top Of The Pops', ενώ στο ραδίοφωνο έδινε προτεραιότητα πάντοτε στα καινούργια punk και new wave συγκροτήματα και καλλιτέχνες της εποχής εκείνης.
   Στα 90's ήταν παραγωγός παιδικής εκπομπής του BBC Radio 4 και συνεργάστηκε και με το Radio 2 σε μια χιουμοριστική εκπομπή, ενώ το 1999 εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο στην ταινία 'Five Seconds To Spare'. O Peel, επίσης, 'δάνεισε' τη φωνή του και σε πολλά τηλεοπτικά ντοκυμαντέρ του BBC. H αυτοβιογραφία του εκδόθηκε το 2005 κι ένα ακόμη βιβλίο με γραπτά του περί μουσικής κυκλοφόρησε το 2008.
   Ο John Peel έμεινε στην ιστορία, όχι μόνο για τα μοναδικά ραδιοφωνικά του προγράμματα, αλλά και για τα 'Peel Sessions', στα οποία πάνω από 2000 καλλιτέχνες ηχογράφησαν live τραγούδια τους στα studios του BBC και στη συνέχεια ο Peel τα μετέδιδε στον αέρα πριν κυκλοφορήσουν σε δίσκους από την εταιρία Strange Fruit.
   Έφυγε από κοντά μας σαν σήμερα, το 2004. Στην τελετή, που έγινε μερικές μέρες αργότερα, κατόπιν δικής του επιθυμίας ακούστηκε το πολυαγαπημένο του τραγούδι που ακολουθεί...



John Peel Sessions best moments:
1. The Fall
2. Siouxsie And The Banshees
3. Gang Of Four
4. Joy Division
5. X-Mal Deutschland
6. The Birthday Party
7. The Smiths
8. Echo And The Bunnymen
9. New Order
10. Billy Bragg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου