Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

11 OCTOBER 1963: The Sparrow Stopped Singing

 
   Σήμερα ήταν εξαιρετικά στον Up 'n' Loud. Σας ευχαριστώ όλους για την παρέα και τα καλά σας λόγια. Ευχαριστώ και τον Νίκο που με βοηθάει στο studio όπως και όλους στο σταθμό. Είναι μια αίσθηση που είχα ξεχάσει, αυτή του να κάνεις αυτό που θέλεις στη δική σου εκπομπή. Καιρός να αγαπήσω ξανά το ραδιόφωνο... Αύριο πάλι μαζί από τις 16.00 μέχρι τις 17.00 με κάτι διαφορετικό!


   Σάν σήμερα το 1963 σε ηλικία μόλις 47 ετών, το 'σπουργιτάκι' του γαλλικού τραγουδιού, η πολυαγαπημένη Edith Piaf, σταμάτησε να τραγουδά για πάντα και παρά το γεγονός ότι οι ροδομάγουλοι, καλοζωισμένοι κοιλαράδες, επικεφαλείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της αρνήθηκαν μια χριστιανική ταφή λόγω της πολυτάραχης προσωπικής ζωής της, περίπου 100.000 άνθρωποι τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία στο Παρίσι, την πόλη που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο κανείς.
   Οι γονείς της την εγκατέλειψαν σε πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να μεγαλώσει για λίγο μαζί με τη γιαγιά της ενώ στη συνέχεια έζησε για χρόνια μαζί με τη μητέρα της σε οίκο ανοχής στη Νορμανδία όπου την φρόντιζαν οι εκεί εργαζόμενες. Ξεπέρασε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που είχε με την όρασή της και στα 14 της άρχισε για πρώτη φορά να τραγουδά μπροστά σε κοινό, στους δρόμους με τον περιπλανόμενο θίασο του πατέρα της από τον οποίο έφυγε για να συνεχίσει να τραγουδά στο Παρίσι, μόνη της πλέον, ενώ στα 17 της ήταν ήδη μητέρα ενός παιδιού, που δυστυχώς έχασε πολύ γρήγορα.
   Το 1935 ξεκίνησε η μεγάλη της πορεία στα clubs του Παρισιού, όπου εκεί μάγεψε το κοινό με τη μοναδική φωνή της και εκεί ήταν που της δόθηκε το nickname 'little sparrow' ('la mome piaf') λόγω αυτής της υπέροχης φωνής αλλά και του πολύ μικρού αναστήματός της. Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πολέμου κι ενώ οι Γάλλοι πίστεψαν ότι πρόδωσε την πατρίδα της τραγουδώντας για τους κατακτητές, η Piaf έπαιζε το ρόλο του κατάσκοπου, βοηθώντας συνεχώς τη Γαλλική Αντίσταση. Το 1944 συνδέθηκε ερωτικά και επαγγελματικά με τον Yves Montand, ο οποίος έγινε διάσημος κοντά της, ενώ μεταπολεμικά η φήμη της εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα 50's βοήθησε τον Charles Azhnavour να χτίσει τη μεγάλη καριέρα του, ενώ έφτασε να τραγουδά μέχρι και στο διάσημο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Τα κονσέρτα που έδωσε στο θρυλικό πλέον Paris Olympia, από το 1955 μέχρι το 1962, έχουν μείνει στην ιστορία σαν οι μεγαλύτερες καλλιτεχνικές της στιγμές.
   Το 'σπουργίτι' ηχογράφησε για τελευταία φορά τον Απρίλη του 1963...



Edith Piaf's best moments:
1. 'La Foule'
2. 'Padam... Padam...'
3. 'La Vie En Rose'
4. 'Hymne A L' Amour'
5. 'Milord'
6. 'L' Accordeoniste'
7. 'Non, Je Ne Regrette Rien'
8. 'Elle, Frequentait La Rue Pigalle'
9. 'La Goulante Du Pauvre Jean'
10. 'Un Etranger'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου