Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

HAPPY B-DAY RUSS BALLARD

   Καλή εβδομάδα σε όλους. Ας ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο κι ας ακούσουμε και λίγο μουσικούλα να ξεχαστούμε. Τα γενέθλια του Russ Ballard μας δίνουν μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε ένα flashback στην καριέρα ενός τραγουδιστή, που έμεινε στην ιστορία σαν ένας πολύ επιτυχημένος συνθέτης pop και rock τραγουδιών, κάποια από τα οποία, έγιναν και μεγάλες επιτυχίες...   Russell Glyn Ballard είναι το όνομά του, είναι Άγγλος, από το Hertfordshire και γίνεται σήμερα 65 χρόνων. Χρόνια πολλά, λοιπόν, στον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από μερικά τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή πολλών. Είτε σου αρέσουν, είτε όχι, δεν μπορεί να μην έχεις ακούσει και να μην έχεις συνδέσει στιγμές της ζωής σου με μερικά από αυτά. Ποιός ήταν έφηβος στα early 80's και δεν θυμάται εκείνη την εποχή όταν ακούει ξανά το 'I Surrender'... Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως...
   Η ιστορία του Ballard στη μουσική ξεκινάει το 1961 όταν ήταν ένας από τους The Day Breakers του Buster Meikle. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τους Roulettes που συνόδευαν τον επιτυχημένο τραγουδιστή Adam Faith και ένα επίσης γρήγορο πέρασμα από τους Unit 4+2 (οι οποίοι έκαναν μια μεγάλη επιτυχία το 1975), ο Russ Ballard βρέθηκε στους Argent στα τέλη των 60's. Οι Argent ήταν το συκρότημα που είχε δημιουργήσει ο keyboard player των The Zombies, Rod Argent, που όμως είδε ένα τραγούδι του Ballard να γίνεται η πρώτη τους επιτυχία. Το 'God Gave Rock 'n' Roll To You' ηχογραφήθηκε το 1971 αλλά κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα μπαίνοντας στο αγγλικό top-20. Το 1991 οι Kiss το διασκεύασανε σαν 'God Gave Rock 'n' Roll To You II' για να γνωρίσει δεύτερο κύκλο επιτυχίας...
   Το 1972 ο Ballard θα γράψει την επιτυχία του τραγουδιστή των Zombies, Colin Blunstone με τίτλο 'I Believe In Miracles' το οποίο θα γίνει κι αυτό UK No.31 hit single. Την επόμενη χρονιά αφήνει τους Argent και συνθέτει τραγούδι για τους Three Dog Night (το πολύ καλό 'Liar') και δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες. Το UK No.1 hit single 'So You Win Again' των Hot Chocolate και το 'Since You Been Gone' το οποίο θα ερμηνεύσει ο ίδιος στον πρώτο του solo δίσκο του 1976. Στη συνέχεια, θα το ερμηνεύσουν οι Clout, οι Head East και οι Rainbow που θα το κάνουν επιτυχία στο No.6 του UK chart. Την ίδια εποχή περίπου, στα μέσα των 70's, συνεργάζεται με τον Roger Daltrey των The Who και συνθέτει το πολύ καλό 'Come And Get Your Love' (αργότερα θα γράψει κι άλλα τραγούδια γι' αυτόν) και το 'New York Groove' που θα γίνει επιτυχία από τους Hello (UK No.9 hit single) και τον Ace Frehley των Kiss (US No.13 hit single το 1978).
   Στα 80's οι επιτυχίες συνεχίζονται για τον Ballard. Το 1981 βρίσκεται στο chart με το 'I Surrender' που έγραψε για τους Rainbow (UK No.3 hit single) και τους Santana με το 'Winning' (US No.17 hit single). Την επόμενη χρονιά, οι Uriah Heep διασκευάζουν το δικό του 'On The Rebound' (US No.58 hit single), συνθέτει το 'You Can Do Magic' των America το οποίο ακούγεται σε ολόκληρο τον κόσμο και γίνεται US No.8 hit single και το '(I Know There's) Something Going On' για την Frida των Abba (US No.12 hit single). To 1982, επίσης, η άλλη τραγουδίστρια των Abba, Agnetha Faltskog, τραγουδάει το 'Can't Shake Loose' (US No.29 hit single). Την επόμενη χρονιά θα συνεργαστεί ξανά με τους America δίνοντάς τους το τραγούδι 'The Border' (US No.33 hit single) ενώ το 1986 θα κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία με το 'No More The Fool' που ερμήνευσε η Elkie Brooks (UK No.5 hit single).
   Παράλληλα, ο Ballard κυκλοφόρησε αρκετά solo albums και όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν κατάφερε να κάνει hits τα δικά του τραγούδια. To 'A Woman Like You', 'Voices' και 'I Can't Hear You No More' μπορεί στα 80's να ακούστηκαν πολύ από τα fm της Ελλάδας, αλλά δεν έγιναν επιτυχίες στο εξωτερικό. Εκτός από όλα αυτά που ανέφερα, ο Russ Ballard έγραψε τραγούδια και για τους Bay City Rollers, Gogmagog, E.F. Band, Girl, Bad English ενώ οι Samson (αυτοί που ήταν ο Bruce Dickinson των Iron Maiden) διασκεύασαν το 'Riding With The Angels' από το δίσκο του 'Barnet Dogs' του 1980. Το 2006 κυκλοφόρησε ο πιό πρόσφατος προσωπικός του δίσκος...Russ Ballard's best moments:
1. Three Dog Night - 'Liar'
2. Uriah Heep - 'On The Rebound'
3. Roger Daltrey - 'Come And Get Your Love'
4. Rainbow - 'I Surrender'
5. Argent - 'God Gave Rock 'n' Roll To You'
6. Head East - 'Since You Been Gone'
7. Samson - 'Riding With The Angels'
8. America - 'You Can Do Magic'
9. Hello - 'New York Groove'
10. Santana - 'Winning'

1 σχόλιο:

  1. Σιγουρα η μουσικη θα ηταν πολυ φτωχωτερη αμα δεν υπηρχε αυτη η μουσικη ιδιοφυια..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή