Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

HAPPY B-DAY CHUCK BERRY

   Γενική απεργία σήμερα... Δήθεν γενική... Συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι... Αυτοί είναι που απεργούν και αυτοί είναι που κανονίζουν πότε θα γίνουν οι απεργίες. Τα παιδιά που εργάζονται στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να απεργήσουν? Οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που έχουν κατακλύσει τη χώρα απεργούν? Δε νομίζω... Και τελικά, τι θα βγει με μια ακόμη γενική απεργία, στο σημείο που έχουμε φτάσει? Κάτι καλύτερο?... Δε νομίζω, ξανά...


  

   Γεννήθηκε το 1926 στο St.Louis, Missouri και σήμερα γίνεται 85 ετών! Ο Charles Edward Anderson Berry, ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά μιας οικογένειας που ανήκε στη λεγόμενη 'μεσαία τάξη', όμως, παρά το γεγονός ότι η παιδική του ηλικία δεν ήταν δύσκολη, ο ίδιος δεν ήταν και τόσο 'φρόνιμο' παιδί. Σε ηλικία 18 ετών, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για ένοπλες ληστείες και κλοπή αυτοκινήτου μαζί με κάποιους φίλους του. Το 1948 παντρεύτηκε και για τα επόμενα χρόνια έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει τη γυναίκα και το παιδί του, ενώ από το 1950 άρχισε να παίζει σε μικρά clubs με τοπικά groups για να έχει ένα extra εισόδημα και το 1953 συνεργάστηκε με τον πιανίστα Johnnie Johnson και το συγκρότημά του.
   Το 1955 ο Muddy Waters τον συστήνει στη δισκογραφική εταιρία Chess όπου εκεί ηχογραφεί το single 'Maybellene' μαζί με τον Willie Dixon στο μπάσο, τον Johnnie Johnson στο πιάνο και τον Jerome Green (από το group του Bo Diddley) στα κρουστά. Ήταν το ξεκίνημα μιας πολύ μεγάλης καριέρας, αφού το τραγούδι έγινε άμεσα μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά έρχεται το, classic πλέον, 'Roll Over Beethoven' και στα επόμενα χρόνια, μέχρι το 1959, τα θρυλικά hits 'School Days', 'Rock 'n' Roll Music', 'Sweet Little Sixteen', 'Johnny B Goode' και η εμφάνισή του στον κινηματογράφο στην ταινία 'Go, Johnny, Go!'.
   Τα προβλήματα με το νόμο, όμως, επανήλθαν, αφού κατηγορήθηκε για την αποπλάνηση μιας 14χρονης, με αποτέλεσμα, μετά απο αλλεπάληλες δίκες να καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλακή απ' όπου 'ξεμπέρδεψε' το 1963. Όσο οι δικαστικές του περιπέτειες ήταν ακόμη σε εξέλιξη, ο Berry κατάφερε να κυκλοφορήσει το εξαιρετικό single 'Come On', ενώ μετά την αποφυλάκισή του ήρθε η επιτυχία 'Nadine' και το υπέροχο 'You Never Can Tell'.
   Το 1972, θα γνωρίσει μια ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία, με το ζωντανά ηχογραφημένο 'My Ding-A-Ling' το οποίο θα του χαρίσει μια Νο.1 επιτυχία σε Αμερική και Αγγλία. Το 1979 κυκλοφόρησε το τελευταίο studio άμπουμ του και την ίδια χρονιά έπαιξε ζωντανά στον Λευκό Οίκο, μετά από παράκληση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Jimmy Carter. To 1980, όμως, η πόρτα της φυλακής άνοιξε ξανά για τον Chuck Berry, αυτή τη φορά για οικονομικά θέματα, αφού καταδικάστηκε σε 4 μήνες κάθειρξη λόγω φοροδιαφυγής!
   Τα 80's δεν ήταν ιδιαίτερα δημιουργικά, αφού το μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας το πέρασε δίνοντας συναυλίες και, το χειρότερο, το 1989 τα νομικά προβλήματα έκαναν ξανά την εμφάνισή τους όταν κατηγορήθηκε για παράνομη βιντεοσκόπηση και κατοχή ποσότητας marijuana... Στο πέρασμα των χρόνων και μέχρι σήμερα, ο Chuck Berry συνεχίζει να μην ηχογραφεί και δίνει σπάνια συναυλίες αλλά εμφανίζεται κάθε βδομάδα σε ένα μικρό club της γενέτειράς του.
   Θυμηθείτε στο clip που ακολουθεί μια πολύ μεγάλη στιγμή της rock 'n' roll ιστορίας...



Chuck Berry's best moments:
1. 'Roll Over Beethoven'
2. 'Memphis Tennessee'
2. 'Come On'
4. 'Sweet Little Sixteen'
5. 'Maybelline'
6. 'Nadine'
7. 'My Ding-A-Ling'
8. 'Johnny B Goode'
9. 'Rock 'n' Roll Music'
10. 'School Days'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου