Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

HAIR: THE AMERICAN TRIBAL LOVE-ROCK MUSICAL

   Μπήκαμε στη δεύτερη εβδομάδα εκπομπών στον Up 'n' Loud και κάποια τεχνικά θέματα καθυστέρησαν σήμερα το ξεκίνημα της εκπομπής για περίπου 6 λεπτά. Η συνέχεια ήταν καλή όμως και η παρέα εξαιρετική! 'Ενα τραγούδι του Ziggy Marley, που δεν ακούστηκε ολόκληρο θα μεταδοθεί σε μια από τις επόμενες εκπομπές. Εξάλλου, κάποια στιγμή θα μας δοθεί η ευκαιρία να τον ξανακούσουμε, από κάποιο γεγονός με το οποίο θα έχει σχέση...



Σάν σήμερα, 17 του Οκτώβρη του 1967, έκανε πρεμιέρα στο 'Public Theater' της Νέας Υόρκης, ένα από τα πιό ανατρεπτικά musical που παρουσιάστηκαν ποτέ. Μιλάμε, φυσικά, για το 'Hair: The American Tribal Love-Rock Musical', έμπνευση των πολυτάλαντων ηθοποιών και συνθετών James Rado και Gerome Ragni, οι οποίοι είχαν και τη βοήθεια του Galt MacDermot όσον αφορά τη μουσική του έργου.
   Το 'Hair', έχει να κάνει όσον αφορά το story, με μια παρέα hippies της 'Age of Aquarius' (ή αλλίως 'new age', όπως είχε ονομαστεί η εποχή του Υδροχόου), οι οποίοι ζουν στη Νέα Υόρκη και αγωνίζονται για να σταματήσει ο πόλεμος του Βιετνάμ, όπως πολλοί ανήσυχοι και πολιτικά ενεργοί νέοι της εποχής εκείνης. Σ' αυτή τους την προσπάθεια βρίσκουν απέναντί τους τη συντηρητική αμερικανική κοινωνία, αλλά και τους γονείς τους, οι οποίοι είναι κι αυτοί μέρος του συντηρητικού κομματιού της Αμερικής.
   Γνήσιο προιόν της εποχής των hippies, το 'Hair' στήριζε την σεξουαλική επανάσταση των 60's και τη χρήση παράνομων ουσιών, ενώ παράλληλα κατέκρινε τον ακραίο πατριωτισμό, τον πόλεμο και την καταπίεση. Δεν ήταν μόνο αυτά όμως, που έκαναν το συγκεκριμένο musical σημαντικό. Το σημαντικότερο όλων, ήταν ότι το 'Hair' καθόρισε και εισήγαγε τον όρο 'rock musical' στο θέατρο και τη μουσική σκηνή. Μέχρι τότε καμμία θεατρική παράσταση δεν είχε όλα αυτά τα στοιχεία που έκαναν το 'Hair' τόσο ξεχωριστό και πρωτοποριακό. Αξίζει, φυσικά, να κάνουμε και μια αναφορά στη γυμνή σκηνή, που ήταν πραγματικά πολύ προκλητική για τα δεδομένα της εποχής, αλλά και το finale όπου οι θεατές καλούταν να ανέβουν στη σκηνή και να συμμετέχουν σε ένα 'be-in' γεγονός, στα πρότυπα του Haight-Ashbury του San Francisco.
   Το musical, σύντομα βρέθηκε στο Broadway (Απρίλιος 1968) και έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία δίνοντας 1.758 παραστάσεις. Παρουσιάστηκε σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, με το cast του Λονδίνου να δίνει σχεδόν 2.000 παραστάσεις τα επόμενα χρόνια και, τελικά, να γίνεται κινηματογραφική ταινία το 1979. Τα τραγούδια που ακούστηκαν στο 'Hair' έγιναν επίσης πολύ μεγάλες επιτυχίες, με πιό χαρακτηριστική, αυτή που ακολουθεί από τους Fifth Dimension...



Best rock musicals:
1. 'Hair: The American Tribal Love-Rock Musical'
2. 'Jesus Christ Superstar'
3. 'Grease'
4. 'The Rocky Horror Show'
5. 'The Wiz'
6. 'Jeff Wayne's Musical Version Of The War Of The Worlds'
7. 'Little Shop Of Horrors'
8. 'Chess'
9. 'Tommy'
10. 'Hedwig And The Angry Inch'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου