Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

SPAIN

   Τέλος το ποδόσφαιρο για το καλοκαίρι με την εθνική ομάδα της Ισπανίας να κατακτά το Euro 2012 με χαρακτηριστική άνεση απέναντι στην Ιταλία. Σήμερα λοιπόν από τις 16.00 μέχρι τις 17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio, μια εκπομπή αφιερωμένη στην Ισπανία με τραγούδια από τους Jane, Lucifer's Friend, The Doors, Gary Moore & Phil Lynott, Mink DeVille, Iggy Pop, The Clash, Armoury Show, Nits, U2, Blonde Redhead...



   To Bασίλειο της Ισπανίας βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ευρώπη και η έκτασή του καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνησο. Συνορεύει με την Πορτογαλία (η δεύτερη χώρα της Ιβηρικής), την Ανδόρρα και την Γαλλία και βρέχεται από την Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. Στην Ισπανία, επίσης, ανήκουν οι Βαλεαρίδες νήσοι της Μεσογείου και τα Κανάρια νησιά του Ατλαντικού. Κατέχει επίσης δύο αυτόνομες πόλεις της βόρειας Αφρικής, την Ceuta και την Melilla, που βρίσκονται στο Μαρόκο. Είναι η τέταρτη σε έκταση χώρα της Ευρώπης και ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 47 εκατομμύρια.
   Η Ισπανική γλώσσα είναι πολύ διαδεδομένη σε ολόκληρο τον πλανήτη, με πάνω από 500 εκατομμύρια ανθρώπους να τη χρησιμοποιούν ως μητρική γλώσσα, κάτι που την κάνει αυτομάτως τη δεύτερη πιο δημοφιλή γλώσσα στον κόσμο. Το πολίτευμα της χώρας είναι βασιλευομένη δημοκρατία (τι γελοιότητα...) ενώ το επίπεδο ζωής στην Ισπανία θεωρούταν, μέχρι πρόσφατα, ένα από τα δέκα καλύτερα στον πλανήτη.
   Τον 16ο και 17ο αιώνα η Ισπανία ήταν ίσως η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του κόσμου, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγάλες υπερπόντιες κτήσεις στην Αμερική. Το 18ο αιώνα πολέμησε εναντίον των Γάλλων και τον 19ο ήρθε σε ρήξη με τις Η.Π.Α. για το θέμα των αποικιών της, με αποτέλεσμα έναν Ισπανοαμερικανικό πόλεμο. Από το 1936 μέχρι το 1939 η χώρα βιώσε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που τον ακολούθησε η δικτατορία του Franco. Από το 1975 και μετά η πολιτική κατάσταση της Ισπανίας έχει σταθεροποιηθεί.
   Η Ισπανία έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική, κυρίως λόγω του flamenco, αλλά έχει βγάλει και σπουδαίους συνθέτες κλασικής μουσικής όπως οι Albeniz, De Falla και Granados. Έχει επίσης πολύ επιτυχημένους pop τραγουδιστές όπως οι Julio Inglesias, Miguel Bose, Luz Casal, που έχουν κάνει διεθνή καριέρα. Στο χώρο της rock μουσικής, λίγα είναι τα ισπανικά σχήματα που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σύνορα της πατρίδας τους. Οι επιτυχημένοι κάποτε Heroes Del Silencio και οι αναρχικοί Ska-P είναι τα πιό γνωστά. Προσωπική μου προτίμηση οι φοβεροί και τρομεροί La Secta από τα τέλη των 80's.
   Στον αθλητισμό, τώρα, η Ισπανία είναι σίγουρα πολύ επιτυχημένη με ένα πολύ υψηλό επίπεδο όσον αφορά τον πρωταθλητισμό στα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αλλά και διακρίσεις όσον αφορά τις εθνικές της ομάδες σε μουντιάλ και ευρωπαικά πρωταθλήματα. Η Ισπανία έχει κατακτήσει το ευρωπαικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Euro) τρεις φορές, το 1964, το 2008 και φέτος, ενώ ήταν φιναλίστ το 1984. Επίσης κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2008 στη Νότια Αφρική. Στο μπάσκετ ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2006 νικώντας στον τελικό την Ελλάδα, ενώ έχει επίσης και δύο ευρωπαικά κύπελλα, αυτά του 2009 και του 2011. Έχει, παρόλα αυτά όμως, χάσει σε 6 τελικούς. Αν σταματήσουν και τις γελοίες ταυρομαχίες...



Spain's best moments:
1. Chick Corea - 'Spain'
2. Jane - 'Spain'
3. Nits - 'Sketches Of Spain'
4. U2 - 'Spanish Eyes'
5. Armoury Show - 'Castles In Spain'
6. Lucifer's Friend - 'Spanish Galleon'
7. Mink DeVille - 'Spanish Stroll'
8. The Doors - 'Spanish Caravan'
9. The Clash - 'Spanish Bombs'
10. Blonde Redhead - 'Spain'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου