Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

HAPPY B-DAY BLAINE L. REININGER

   Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) ακούσαμε συγκροτήματα και καλλιτέχνες από το Δουβλίνο που σήμερα γιορτάζει την ίδρυσή του σαν πόλη. Ακούστηκαν τραγούδια από τους Dubliners, Clannad, Thin Lizzy, Skid Row, Boomtown Rats, Radiators From Space, Atrix, Virgin Prunes, Gavin Friday, U2, Power Of Dreams, The Devlins, Fatima Mansions, Whipping Boy, The Thrills, Director. Σήμερα, όμως, έχει γενέθλια ένας πολύ σημαντικός μουσικός, κι έτσι αποφάσισα να γράψω κάποια πράγματα γι' αυτόν, που δεν τα είπα στην εκπομπή.



   O Blaine L. Reininger γεννήθηκε σαν σήμερα το 1953 στην πόλη Pueblo της πολιτείας Colorado και το 1972 μετακόμισε στo Manitou Springs της ίδιας πολιτείας. Το 1976 βρέθηκε στο San Francisco της California, όπου και δημιούργησε (το 1977 μαζί με τον Steven Brown), ενώ ήταν ακόμη στο πανεπιστήμιο, τους επιδραστικούς Tuxedomoon, ένα από τα καλύτερα σχήματα της εποχής του new wave.
   To 1978 oι Tuxedomoon έγιναν γνωστοί στην πατρίδα τους παίζοντας με τους Devo και κυκλοφορώντας το πρώτο τους ΕΡ με τίτλο 'No Tears'. Tην επόμενη χρονιά το group υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία δίσκων Ralph Records που είχαν δημιουργήσει οι Residents. Για λογαριασμό της κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους μεγάλο δίσκο ('Half Mute' 1980) και το αριστουργηματικό 'Desire' το 1981. Με αυτό τον δίσκο, οι Tuxedomoon έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ευρώπη κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το σχήμα να μετακομίσει στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει από εκεί την καριέρα του.
   Αποχωρώντας από τους Tuxedomoon, o Reininger ξεκίνησε να εργάζεται το 1983 για την εταιρία δίσκων Les Disques de Crepuscule, μια συνεργασία που θα κρατούσε μέχρι και το 1994. Το 1982 σήμανε και το ξεκίνημα της προσωπικής καριέρας του Blaine L. Reininger, όταν και κυκλοφόρησε ο εξαιρετικός του δίσκος 'Broken Fingers'. Aκολούθησε το κορυφαίο 'Night Air' (1983) και μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντες δίσκους, μέσα στη δεκαετία του '80 με καλύτερες στιγμές τα 'Byzantium' (1987) (αν και σε πολλούς δεν είχε αρέσει) και 'Book Of Hours' (1989). Επέστρεψε στους Tuxedomoon το 1988, αλλά συγχρόνως συνέχισε να ηχογραφεί και δικούς του δίσκους. To 1995 έγραψε εξαιρετική μουσική για το soundtrack της ταινίας του Νίκου Τριανταφυλλίδη, 'Radio Moscow'. H συνεργασία τους συνεχίστηκε και το 1997, με τον Reininger να γράφει τη μουσική για την ταινία 'Το Παλτό' (ο δίσκος με τη μουσική του film κυκλοφόρησε με τίτλο 'Manic Man').
   To 1998, o καλλιτέχνης μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παράλληλα με τις μουσικές του δραστηριότητες, εργάστηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Rock FM 96,9. To 2000 ηχογράφησε στη χώρα μας τον πολύ καλό δίσκο 'The More I Learn The Less I Know' και το 2004 συνεργάστηκε με τον Coti K. Παράλληλα, συμμετείχε και στο comeback album των Tuxedomoon ('Cabin In The Sky' 2004) ενώ ηχογράφησε και δίσκους στην Ιταλία.
   Το 2007 ήρθε ακόμη ένας πολύ καλός δίσκος με τους Tuxedomoon ('Vapour Trails') και το 2008 έγραψε μουσική για το χοροθέατρο 'Electric Girl' της Αποστολίας Παπαδαμάκη. Φέτος ο Blaine L. Reininger κυκλοφόρησε το δίσκο 'The Hamburg Sessions' με τη βοήθεια του William Lee Self.
   Happy birthday Blaine! Greets and respect!



Blaine L. Reininger's best moments:
1. Blaine L. Reininger - 'Night Air'
2. Tuxedomoon - 'No Tears'
3. Blaine L. Reininger - 'Radio Moscow Theme'
4. Tuxedomoon - 'Jinx'
5. Blaine L. Reininger - 'Invisible'
6. Tuxedomoon - 'Baron Brown'
7. Blaine L. Reininger - 'Birthday Song'
8. Tuxedomoon - 'The Cage'
9. Blaine L. Reininger - 'Mystery And Confusion'
10. Tuxedomoon - 'Heaven (from the film 'Eraserhead')'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου