Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

HAPPY B-DAY JACK WHITE

Καλή εβδομάδα σε όλους! Η σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 στον Up 'n' Loud Web Radio) θα είναι αφιερωμένη σε τέσσερις καλλιτέχνες που έχουν σήμερα τα γενέθλιά τους. Είναι ο Jim Kerr (τραγουδιστής των Simple Minds), ο Marc Almond (Soft Cell, Marc & The Mambas και φυσικά πολύ γνωστός solo καλλιτέχνης), η Courtney Love (Hole, solo act αλλά γνωστότερη σαν χήρα του Kurt Cobain) και ο δαιμόνιος Jack White (White Stripes, Raconteurs, Dead Weather κ.α.)



   Γεννημένος John Anthony Gillis, το 1975 στο Detroit του Michigan, από γονείς που είχαν καταγωγή από Σκωτία και Πολωνία, ο Jack White ήταν ο μικρότερος από τα δέκα (!) παιδιά που έφεραν στον κόσμο οι γονείς του. 'Οταν ήταν μικρός, και μέχρι τα 12 του, τίποτε δεν έδειχνε ότι ο White θα γινόταν ο πιό διάσημος rock star των 00's. Άκουγε κλασική μουσική και περνούσε πολλές ώρες στην εκκλησία βοηθώντας σε διάφορες δουλειές τους κληρικούς! Στην ταινία 'The Rosary Murders' (1987) μπορεί κανείς να τον δει σ' αυτό το ρόλο (παπαδοπαίδι), μια που η ταινία έχει γυρίσματα στην εκκλησία που πήγαινε! Πέρα από αυτά όμως, είχε μάθει να χτυπά τα drums σε ηλικία 6 ετών...
   Στην εφηβεία του άρχισε να ακούει παλιά blues και rock μουσική από τη δεκαετία του '60. Η ενασχόλησή του με τη μουσική, τον απέτρεψε από το να γίνει ιερέας, αφού ήταν μόλις 15 ετών όταν ηχογράφησε (μαζί με τον φίλο του Brian Muldoon) τον πρώτο του δίσκο. Το σχήμα που είχαν δημιουργήσει ονομάστηκε The Upholsters και ο τίτλος του άλμπουμ ήταν 'Makers Of High Grade Suites'. Συνέχισε παίζοντας drums για το σχήμα Goober & The Peas, ενώ παράλληλα έκανε τον drummer και για άλλα τοπικά συγκροτήματα.
   Το 1997 δημιούργησε (μαζί με την Meg White) τους White Stripes, με το ντουέτο να υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με μια μικρή ανεξάρτητη εταιρία του Detroit, την επόμενη χρονιά. Το 1999 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο και ένα χρόνο αργότερα ήρθε και ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο 'De Stijl'. O Jack και η Meg υιοθέτησαν ένα συγκεκριμένο στυλ στις εμφανίσεις τους, φορώντας μόνο κόκκινα, άσπρα και μαύρα ρούχα.
   Το 2001 οι White Stripes έκαναν την υπέρβαση με την κυκλοφορία του δίσκου 'White Blood Cells', που πήρε εξαιρετικές κριτικές και έκανε εντύπωση για τον ωμό, ακατέργαστο garage rock ήχο του. Το 2003 με το δίσκο 'Elephant' και το τραγούδι 'Seven Nation Army' (UK No.7 hit single), το ντουέτο έγινε διάσημο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ακολούθησε το 'Get Behind Me Satan' (2005), το οποίο ηχογραφήθηκε στο σπίτι του White και χαρακτηρίζεται από τη χρήση πιάνου και διάφορων κρουστών που το σχήμα δεν είχε δοκιμάσει μέχρι τότε.
   Το 2005 ο Jack White συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή Brendan Benson και τους Jack Lawrence, Patrick Keeler (και οι δύο από τους Greenhornes), δημιουργώντας τους Raconteurs. Αυτό το σχήμα ηχογράφησε δύο πολύ καλούς δίσκους μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα 'Broken Boy Soldiers' (2006) και 'Consolers Of The Lonely' (2008) είναι από τους καλύτερους rock δίσκους της προηγούμενης δεκαετίας. Οι Raconteurs έπαιξαν συναυλίες σαν opening act για τον Bob Dylan.
   Το 2007, ο νεός δίσκος των White Stripes ('Icky Thump') έγινε Νο.1 στην Αγγλία με την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Δύο χρόνια αργότερα, το 2009, ο White βρέθηκε να ηχογραφεί με την Alison Mosshart (The Kills), τον Dean Fertita (Queens Of The Stone Age) και τον Jack Lawrence (The Greenhornes, Raconteurs) σαν Dead Weather. Aυτή τη φορά, ο Jack White δεν έπαιξε κιθάρα όπως στους White Stripes, αλλά κάθησε στα drums και τραγούδησε κάποια από τα τραγούδια του δίσκου τους 'Ηorehound' (κάποια τραγούδησε η Mosshart). To 2010 ήρθε ακόμη ένας δίσκος από το συγκρότημα, με τίτλο 'Sea Of Cowards'.
   To Φλεβάρη του 2011 οι White Stripes ανακοίνωσαν τη διάλυσή τους και ο Jack White συνέχισε μόνος του με τον πρώτο του προσωπικό δίσκο 'Blunderbuss' (2012) που έγινε No.1 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
   Πέρα από όλα αυτά, ο White έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς καλλιτέχνες, συμμετέχοντας σε τραγούδια τους ή κάνοντας την παραγωγή. Το 2003 πήρε μέρος (με ψευδώνυμο) στην ηχογράφηση των τραγουδιών 'Danger! High Voltage' και 'Gay Bar' των Electric Six. To 2003 εμφανίστηκε στην ταινία 'Cold Mountain' και ηχογράφησε πέντε τραγούδια για το soundtrack του film, ενώ το 2008 τραγούδησε μαζί με την Alicia Keys το βασικό θέμα της ταινίας 'James Bond: Quantum Of Solace'. Το 2008, επίσης, έπαιξε μαζί με τους Rolling Stones στην ταινία τους 'Shine A Light' και το 2009 πρωταγωνίστηκε στο documentary film 'It Might Get Loud', μαζί με τους Jimmy Page και The Edge (ένα film που έχει να κάνει με τις τεχνικές της κιθάρας). Το 2011 συνεργάστηκε με τον Danger Mouse στο δίσκο του 'Rome'. Σαν παραγωγός εργάστηκε επιτυχημένα σε δίσκους των Soledad Brothers, The Von Bondies, Loretta Lynn, The Greenhornes, Transit, Wanda Jackson, The Black Belles, Karen Elson, Insane Clown Posse, Jerry Lee Lewis κ.α.
   Στον κινηματογράφο, πέρα από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, έχει εμφανιστεί στις ταινίες 'Mutant Swinger From Mars', 'Coffee & Cigarettes', 'Walk Hard' (υποδύεται τον Elvis Presley), ενώ φέτος εμφανίζεται στο reality show της τηλεόρασης 'American Pickers'.
   Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, ο White είχε παντρευτεί την Meg White το 1996 (παίρνοντας μάλιστα και το επίθετό της), με το ζεύγος να χωρίζει το 2000. Διατηρούσε σχέση για περίπου ενάμιση χρόνο με την ηθοποιό Renee Zellweger και στη συνέχεια παντρεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά την βρετανή τραγουδίστρια και μοντέλο Karen Elson, το 2005. Από τον γάμο τους προέκυψαν δύο παιδιά, πριν χωρίσουν το 2011.



Jack White's best moments:
1. White Stripes - 'Dead Leaves & The Dirty Ground'
2. Jack White - 'Sixteen Saltines'
3. Raconteurs - 'Blue Veins'
4. The Dead Weather - 'Cut Like A Buffalo'
5. White Stripes - 'The Hardest Button To Button'
6. Raconteurs - 'Broken Boy Soldier'
7. Jack White & Alicia Keys - 'Another Way To Die'
8. White Stripes - 'Astro'
9. White Stripes - 'Blue Orchid'
10. The Dead Weather - 'Blue Blood Blues'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου