Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

HAPPY B-DAY PETER MURPHY

   Στη σημερινή εκπομπή (16.00-17.00 Up 'n' Loud Web Radio) γιορτάσαμε τα γενέθλια του Peter Murphy ακούγοντας τραγούδια από τις προσωπικές του κυκλοφορίες, τους Dali's Car και, φυσικά, τους Bauhaus, με τουσ οποίους έχει συνδέσει το όνομά του ο 'godfather of goth'...



   O 'άρχοντας του σκότους' ή ο 'ιερέας του goth', όπως κατά καιρούς τον αποκάλεσαν, γεννήθηκε το 1957 στο Northampton και μεγάλωσε στο κοντινό Wellingborough. To 1978 μαζί με τους Daniel Ash (κιθάρα), David J (μπάσο) και Kevin Haskins (drums), δημιούργησε τους επιδραστικούς Bauhaus 1919. H χρονολογία σύντομα αφαιρέθηκε από το όνομα του σχήματος και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι Bauhaus έγιναν γνωστοί σαν το πρώτο gothic rock συγκρότημα.
   Το 1979 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους τραγούδι με τίτλο 'Bela Lugosi's Dead', μια αναφορά στον ηθοποιό που ενσάρκωσε τον Δράκουλα στις πρώτες βουβές ταινίες τρόμου του Hollywood. Συνέχισαν κυκλοφορώντας τα επόμενα singles τους στην 4AD Records ('Dark Entries', 'Terror Couple Kill Colonel', 'Telegram Sam'), με την ίδια εταιρία να αναλαμβάνει και την κυκλοφορία του πρώτου τους μεγάλου δίσκου ('In The Flat Field' 1980). Κατόπιν, άλλαξαν εταιρία, μεταπηδώντας στην Beggars Banquet όπου και κυκλοφόρησαν τους επόμενους δίσκους τους. Το 'Mask' (1981) ήταν αρκετά διαφορετικό από το τραχύ και σκοτεινό πρώτο άλμπουμ, με καλύτερη παραγωγή και πιό έντονη χρήση των synths. Ακολούθησε το 'The Sky's Gone Out' (1982) και, αμέσως μετά, το single 'Ziggy Stardust' (UK No.15 hit single), μια διασκευή σε ένα τραγούδι του Bowie, που έγινε η μεγαλύτερή τους επιτυχία. Μαζί με το 'The Sky's Gone Out' κυκλοφόρησε και ο ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος 'Press The Eject And Give Me The Tape'. Στην Αγγλία οι δύο αυτοί δίσκοι είχαν κυκλοφορήσει μαζί, με το live album να δίνεται σαν bonus, αλλά σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυκλοφόρησαν ξεχωριστά. Το τραγούδι 'She's In Parties' (UK No.26 hit single) ήταν ο προπομπός για το δίσκο 'Burning From The Inside' (1983), ο οποίος ήταν και ο τελευταίος για τους Bauhaus πριν διαλύσουν.
   Στη συνέχεια, ο Peter Murphy συνεργάστηκε με τον Mick Karn (Japan), και σαν Dali's Car ηχογράφησαν ένα και μοναδικό δίσκο με τίτλο 'The Waking Hour' (1984). Από κει και πέρα όμως, συνέχισε μόνος του με τον πρώτο του solo δίσκο να έχει τίτλο 'Should The World Fail To Fall Apart?' (1985) και να περιέχει διασκευές σε τραγούδια των Pere Ubu και Magazine. Mετά ήρθε το 'Love Hysteria' (1988) που έκανε αναπάντεχα καλές πωλήσεις στην Αμερική, ενώ στην πατρίδα του αγνοήθηκε. Το 'Deep' (1989) πήγε ακόμη καλύτερα στις Η.Π.Α. με το τραγούδι 'Cuts You Up' να γίνεται μεγάλη επιτυχία στους ραδιοφωνικούς κολλεγιακούς σταθμούς.
   Στη δεκαετία του '90, ο Murphy έκανε τους δίσκους 'Holy Smoke' (1992), 'Cascade' (1995) και το EP 'Recall' (1997) ενώ το 2002 επανήλθε με έναν πολύ διαφορετικό δίσκο, σε σχέση με τους rock δίσκους που είχε συνηθίσει να προσφέρει στο κοινό του. Στο 'Dust' (2002) συνεργάστηκε με τον εξαιρετικό Τούρκο μουσικό Mercan Dede και μας χάρισε έναν δίσκο γεμάτο μελωδίες από την Ανατολή. Το 2004 επέστρεψε στα γνωστά του μονοπάτια με το 'Unshattered' ενώ πρόσφατα, το 2011 κυκλοφόρησε το δίσκο 'Ninth'.
   Παράλληλα, συμμετείχε στις επανασυνδέσεις των Bauhaus, με την πρώτη να γίνεται το 1998 και τη δεύτερη το 2005. Από αυτή τη δεύτερη επανένωση του συγκροτήματος, προέκυψε και ο δίσκος 'Go Away White' (2008), ενώ από την πρώτη φορά που το σχήμα ξαναβρέθηκε, υπάρχει ο ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος 'Gotham' (1999). Πιό πρόσφατα, συνεργάστηκε με τον Trent Reznor (Nine Inch Nails), ηχογραφώντας μαζί του κάποια τραγούδια και παίζοντας σε συναυλίες μαζί με τους Nine Inch Nails.
   Το 2010 έκανε ένα πέρασμα από τον κινηματογράφο, στην ταινία 'The Twilight Saga: Eclipse' (οι Bauhaus είχαν εμφανιστεί στα opening credits της ταινία 'The Hunger' όπου πρωταγωνιστούσε ο David Bowie και η Catherine Deneuve). Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, ο 'godfather of goth' είναι παντρεμένος με την Beyhan και ζει μαζί της στην Τουρκία, έχοντας αποκτήσει και δύο παιδιά.



Peter Murphy's best moments:
1. Bauhaus - 'The Passion Of Lovers'
2. Peter Murphy - 'Cuts You Up'
3. Bauhaus - 'Bela Lugosi's Dead'
4. Dali's Car - 'The Judgement Is The Mirror'
5. Bauhaus - 'Dark Entries'
6. Peter Murphy - 'Your Face'
7. Bauhaus - 'All We Ever Wanted Was Everything'
8. Peter Murphy - 'All Night Long'
9. Bauhaus - 'She's In Parties'
10. Bauhaus - 'In The Flat Field'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου