Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

GANG OF FOUR

   Στη σημερινή εκπομπή στον Up 'n' Loud Web Radio (16.00-17.00) ακούσαμε τραγούδια new wave και punk rock από τους Birthday Party, Theatre Of Hate, Associates, The Photos, Section 25, Comsat Angels, B-Movie, Gang Of Four, The Chords, Buzzcocks, Chron Gen κ.α.



   Δημιουργήθηκαν στο Leeds το 1977 από τους Jon King (τραγούδι), Andy Gill (κιθάρα), Dave Allen (μπάσο), Hugo Burnham (ντραμς). Ονομάστηκαν έτσι μετά από πρόταση ενός μέλους των Mekons, ο οποίος είχε μόλις διαβάσει ένα άρθρο για τη 'συμμορία των τεσσάρων' της Κίνας.
   Οι Gang Of Four έπαιζαν ένα κράμα punk και funk μουσικής, που εμπλούτισαν με dub στοιχεία, κάτι που τους έκανε να ακούγονται πολύ διαφορετικοί από τα περισσότερα post punk σχήματα της εποχής εκείνης. Οι στίχοι των τραγουδιών τους είχαν να κάνουν με κοινωνικοπολιτικά θέματα, που σχολίασαν με τον δικό τους, αριστεριστικό και καυστικό τρόπο.
   Το πρώτο τους single είχε τίτλο 'Damaged Goods' και κυκλοφόρησε το 1978. Ο John Peel του BBC το προώθησε όσο περισσότερο μπορούσε, καλώντας τους μάλιστα, να ηχογραφήσουν δύο sessions για την ραδιοφωνική του εκπομπή. Η φήμη τους εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και εκτός συνόρων, με αποτέλεσμα το συγκρότημα να παίξει sold out συναυλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Αμερική. Υπογράφοντας συμβόλαιο με την EMI, κυκλοφόρησαν το επόμενό τους single, που είχε τίτλο 'At Home He's A Tourist'. Μια ατυχής συγκυρία όμως, τους άφησε πολύ πίσω, όσον αφορά την επιτυχία και την υποστήριξη από την εταιρία. Όταν επρόκειτο να εμφανιστούν στο δημοφιλές τηλεοπτικό show 'Top Of The Pops', οι υπεύθυνοι της παραγωγής τους ζήτησαν να αλλάξουν ένα στίχο από το τραγούδι τους γιατί το θεώρησαν προσβλητικό. Το συγκρότημα αρνήθηκε και αποχώρησε χωρίς να φιλμαριστεί με αποτέλεσμα να χάσει την εύνοια της ΕΜΙ και μια ευκαιρία να ανέβει ψηλότερα στο αγγλικό chart!
   O πρώτος τους δίσκος ('Entertainment! του 1979) παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους καλύτερους της post punk περιόδου, με τραγούδια-κεραυνούς όπως τα 'Anthrax', 'Return The Gift', 'Not Great Men', 'I Found That Essence Rare' κ.α. Το 1980 ηχογράφησαν ένα εξαιρετικό EP χωρίς τίτλο, που περιέχει τα σπουδαία 'Outside The Trains Don't Run On Time', 'Armalite Rifle', 'He'd Send In The Army', 'It's Her Factory'. Tην επόμενη χρονιά ήρθε και ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος τους ('Solid Gold') που ήταν εξίσου καλός με το ντεμπούτο τους. Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας που έκαναν για την προώθησή του και την ηχογράφηση του τραγουδιού 'To Hell With Poverty!', αποχώρησε ο Dave Allen (αργότερα τον βρίσκουμε στους Shriekback και King Swamp μεταξύ άλλων) και αντικαταστάθηκε από την Sara Lee, που ήταν μέλος των League Of Gentlemen που συνόδευαν τον Robert Fripp.
   O τρίτος τους δίσκος ονομάστηκε 'Songs Of The Free' και βγήκε στην αγορά το 1982. Η προσπάθειά τους να φτάσουν ψηλά στο chart με το single 'I Love A Man In A Uniform', βρήκε αντίπαλο τον πόλεμο των Falklands, εξαιτίας του οποίου το BBC απαγόρευσε τη μετάδοση του τραγουδιού! Κατόπιν αποχώρησε από το σχήμα και ο Burnham με τους Gill/King/Lee να συνεχίζουν σαν τρίο, ηχογραφώντας το δίσκο 'Hard' (1983). Tο 1984 κυκλοφόρησε και το ζωντανά ηχογραφημένο 'At The Palace'.
   Oι Gang Of Four σταμάτησαν οποιαδήποτε δραστηριότητα μέχρι το 1991 όταν και επανασυνδέθηκαν για την ηχογράφηση του δίσκου 'Mall'. To 1995 ήρθε ένας ακόμη δίσκος ('Shrinkwrapped') με την Lee να αποχωρεί μετά την ηχογράφησή του για να γίνει (για λίγο) μέλος των The B-52's. Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια για να επαναδραστηριοποιηθεί το σχήμα, και μάλιστα με την αρχική του σύνθεση! Το 2004 έκαναν μια μεγάλη, παγκόσμια περιοδεία, και κατόπιν ηχογράφησαν τον δίσκο 'Return The Gift' με επανεκτελέσεις και remixes τραγουδιών από τους πρώτους τρεις δίσκους τους. Το 2011 κυκλοφόρησαν δίσκο με νέο υλικό ('Content'), με τον βρετανικό μουσικό τύπο να του χαρίζει τις καλύτερες κριτικές.
   Οι Gang Of Four άσκησαν μεγάλη επιρροή σε εκατοντάδες συγκροτήματα που έδρασαν στη δεκαετία του '80 και του '90. Ονόματα όπως οι R.E.M., Red Hot Chili Peppers, Nirvana, Jane's Addiction και οι δικοί μας Τρύπες, έστησαν την καριέρα τους πάνω στη μουσική των Gang Of Four. Aκόμη και πιό πρόσφατα σχήματα όμως, όπως οι Radio 4, The Rapture, Franz Ferdinand, Bloc Party, χρωστάνε πολλά στην υπέροχη αυτή μπάντα από το Leeds...



Gang Of Four's best moments:
1. 'Paralysed'
2. 'Damaged Goods'
3. 'To Hell With Poverty!'
4. 'Return The Gift'
5. 'Not Great Men'
6. 'Call Me Up'
7. 'He'd Send In The Army'
8. 'I Found That Essence Rare'
9. 'I Love A Man In A Uniform'
10. 'What We All Want'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου