Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

MAGAZINE

   Eπανέρχομαι με ένα ακόμη άρθρο (όπως είχα υποσχεθεί στο προηγούμενο) γιατί σαν σήμερα, το 1978, είχε κυκλοφορήσει σε single, ένα από τα τραγούδια που χαρακτήρισαν τον ήχο του new wave. Ήταν το 'Shot By Both Sides', το πρώτο τραγούδι που ακούσαμε από τους Magazine, ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα του post punk...



   Ήταν ο τραγουδιστής και συνθέτης Howard Devoto που δημιούργησε τους Magazine, το 1977, λίγο μετά την αποχώρησή του από τους Βuzzcocks. Με τους τελευταίους, είχε ηχογραφήσει το ΕΡ 'Spiral Scratch', το οποίο ήταν ο πρώτος punk rock δίσκος που κυκλοφόρησε χωρίς τη βοήθεια κάποιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρίας, αφού μόνο του το group χρηματοδότησε τη δημιουργία του.
   Στο σχήμα που είχε στο μυαλό του ο Devoto, μπήκε πρώτα ο κιθαρίστας John McGeogh και στη συνέχεια έγιναν μέλη οι Barry Adamson (μπάσο) και Bob Dickinson (πλήκτρα). Στα τύμπανα έκατσε ένα πρώην μέλος του punk rock σχήματος The Freshies, o Martin Jackson. Eπειδή ο Devoto είχε 'προυπηρεσία' στο χώρο, ήταν εύκολο για το συγκρότημα να βρει δισκογραφική στέγη. Υπέγραψαν στη Virgin Records στα τέλη του 1977 και άρχισαν να εμφανίζονται ζωντανά στο Manchester και στις γύρω περιοχές.
   Mετά την κυκλοφορία του 'Shot By Both Sides' (UK No.41 hit single), o Dickinson αποχώρησε και στη θέση του ήρθε ο Dave Formula. Mε αυτή τη σύνθεση, λοιπόν, οι Magazine ηχογράφησαν τον πρώτο τους μεγάλο δίσκο. Είχε τίτλο 'Real Life' και θεωρείται μέχρι και σήμερα, ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της εποχής εκείνης. Μετά την κυκλοφορία του 'Real Life', ο Jackson αποχώρησε με τη σειρά του και αντικαταστάθηκε από τον John Doyle. Παράλληλα με τον δίσκο, κυκλοφόρησαν και τα singles 'Touch And Go' και 'Give Me Everything'.
   Aκόμη ένας σπουδαίος δίσκος ακολούθησε, το 1979. Είχε τίτλο 'Secondhand Daylight' και για μένα ήταν η μεγαλύτερη στιγμή των Magazine. O δίσκος, λόγω και της έντονης παρουσίας των synths, αποπνέει μια παγωμένη, στατική ατμόσφαιρα, πολύ χαρακτηριστική των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του '80 και περιέχει αριστουργηματικά τραγούδια όπως το 'Cut Out Shapes', το 'Feed The Enemy' και το 'Permafrost'.
   Με τον Martin Hannett στην καρέκλα του παραγωγού, το σχήμα δημιούργησε τον τρίτο του δίσκο ('The Correct Use Of Soap') το 1980. Έκπληξη ήταν η διασκευή τους στο 'Thank You (Falletinme Be Mice Elf Agin)' των Sly & The Family Stone. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, ο John McGeogh έφυγε για να ενωθεί με τους Siouxsie & The Banshees. Mε νέο κιθαρίστα τον Robin Simon (Ultravox), οι Magazine βγήκαν σε περιοδεία, όπου στα πλαίσια της οποίας ηχογραφήθηκε και ο live δίσκος 'Play' (1980). To πέρασμα του Simon απ' το συγκρότημα, τελικά αποδείχτηκε πολύ σύντομο, αφού κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για τον επόμενο δίσκο τους, έφυγε για να βρεθεί στο studio με τον John Foxx. Mε τον Devoto δυσαρεστημένο από τις συνεχείς αποχωρήσεις και τις χαμηλές πωλήσεις των δίσκων τους, οι ηχογραφήσεις για το 'Magic, Murder And The Weather' συνεχίστηκαν, με το δίσκο να κυκλοφορεί, τελικά, το 1981. Ήταν ο τελευταίος δίσκος για τους Magazine...
   O Devoto συνέχισε σαν solo καλλιτέχνης κυκλοφορώντας το δίσκο 'The Jerky Versions Of The Dream' (1983) ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια συμμετείχε σε δίσκο των This Mortal Coil, ηχογράφησε δύο δίσκους σαν Luxuria μαζί με τον Νoko (αργότερα μέλος των Apollo 440) και το 1997 έγραψε ένα τραγούδι για τους Mansun. To 2001 σαν ShelleyDevoto ηχογράφησε ένα δίσκο με τον παλίοφιλο απ' τους Buzzcocks, Pete Shelley.
   Aπό τα υπόλοιπα μέλη του group, o Barry Adamson ήταν σίγουρα ο πιό δημιουργικός, αφού συνεργάστηκε με τους McGeogh και Formula στους Visage, ενώ έπαιξε με τους Birthday Party και τους Bad Seeds του Nick Cave. Από τη δεκαετία του '90 και μέχρι σήμερα, κυκλοφορεί πολύ ενδιαφέροντες solo δίσκους που έχουν μια κλίση προς τη jazz και περιέχουν μοναδικές συνεργασίες. Ο Dave Formula μετά τους Visage βρέθηκε στους Ludus, ενώ ο John Doyle δημιούργησε τους Armoury Show, στους οποίους συμμετείχε και ο McGeogh.
   Στα τέλη του 2008, οι Magazine ενώθηκαν ξανά με τον Noko να παίρνει τη θέση του John McGeogh που πέθανε το 2004. Το 2011, και με τον Joe 'Stan' White στη θέση του Adamson (που ασχολήθηκε με τις δικές του ηχογραφήσεις), το συγκρότημα επανήλθε με νέο δίσκο μετά από 30 χρόνια (!). Ήταν το υπέροχο 'No Thyself', ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς εκείνης.
   H επιρροή των Magazine στα μετέπειτα συγκροτήματα είναι εμφανής, ιδιαίτερα σε σχήματα που η μουσική τους βασίζεται στον ήχο του new wave. Καλλιτέχνες όπως οι Mansun, Radiohead αλλά και πιο πρόσφατοι όπως οι Interpol, Editors και She Wants Revenge, δεν θα μπορούσαν να ακούγονται έτσι αν δεν υπήρχαν οι Magazine...




Magazine's best moments:
1. 'Feed The Enemy'
2. 'Shot By Both Sides'
3. 'Cut Out Shapes'
4. 'Because You're Frightened'
5. 'Permafrost'
6. 'The Light Pours Out Of Me'
7. 'About The Weather'
8. 'The Burden Of A Song'
9. 'Definitive Gaze'
10. 'Model Worker'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου