Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

BOB CASALE (DEVO) 1952 - 2014

   Δυστυχώς, δεν είναι κάποιο ευχάριστο γεγονός που με αναγκάζει να γράψω ξανά σ' αυτό το ιστολόγιο. Είναι η πληροφορία ότι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Devo, το απόλυτο new wave συγκρότημα δηλαδή, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών...
   O Robert Edward Casale Jr, είχε γεννηθεί στις 14 Ιουλίου του 1952 στην πόλη Kent της πολιτείας Ohio και μεγάλωσε στο Akron. Σπούδασε ακτινολόγος αλλά τα παράτησε πολύ γρήγορα για να ακολουθήσει τον αδελφό του Gerald στη δημιουργία των Devo το 1972. Για τους Devo διέλυσε και το γάμο του (είχε 'προλάβει' να παντρευτεί στα 19 του) αφού οι περιοδείες και οι συνεχείς υποχρεώσεις του group δεν του άφηναν χρόνο για να μπορέσει να παίξει το ρόλο του οικογενειάρχη.
   Στους Devo έπαιζε κιθάρα, μπάσο και πλήκτρα, ενώ έκανε και δεύτερα φωνητικά σε πολλές από τις ηχογραφήσεις τους. Σε αρκετές περιπτώσεις έκανε και τον τεχνικό ήχου, μια που ήταν πολύ καλός σ' αυτό τον τομέα. Ήταν εκεί σε όλους τους δίσκους του συγκροτήματος, από το ντεμπούτο τους 'Q: Are We Not Men? A: We Are Devo' (1978) μέχρι και το πρόσφατο 'Something For Everybody' (2010).
   Μετά την πρώτη διάλυση των Devo, το 1991, ο Bob παντρεύτηκε ξανά και με τη σύζυγό του Lisa, απέκτησαν μια κόρη κι ένα γιο. Εκτός από τους Devo, o Bob συνεργάστηκε με το σχήμα Mutato Muzika, συνοδεύοντάς τους σε ζωντανές εμφανίσεις.
   Όλα αυτά τα χρόνια, σαν μέλος των Devo, o Bob Casale άφησε τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν πάνω στον αδελφό του και τον τραγουδιστή Mark Mothersbaugh, όμως όλοι όσοι αγάπησαν το σχήμα αυτό, γνωρίζουν πόσο σημαντικός ήταν και τι πρόσφερε με την παρουσία του.
   Έφυγε από κοντά μας στις 17 Φεβρουαρίου από καρδιακή ανεπάρκεια. Για εμάς τους λίγους που μεγαλώσαμε με τη μουσική των Devo, για εμάς που αγαπήσαμε την αισθητική τους και λατρέψαμε τη στάση ζωής τους, ο Bob θα είναι πάντα εδώ, μαζί μας...
Devo's best moments:
1. 'Uncontrollable Urge'
2. 'Gut Feeling/(Slap Your Mammy)'
3. 'Mongoloid'
4. 'The Day My Baby Gave Me A Surprise'
5. 'Girl U Want'
6. 'Freedom Of Choice'
7. 'Going Under'
8. 'Jerkin' Back 'n' Forth'
9. 'Whip It'
10. 'Be Stiff'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου